nieuws

BrightPensioen ziet niets in verplichtstelling, pleit voor fiscale oudedagrekening

Pensioen 1504

Veel zzp’ers doen niet of nauwelijks aan pensioenopbouw omdat ze het te duur vinden. Verschillende partijen hameren er op om pensioenopbouw voor de zzp’er verplicht te stellen. Aanbieder BrightPensioen vindt dat voorstel té drastisch en komt met een nieuw voorstel: de fiscale oudedagrekening.

BrightPensioen ziet niets in verplichtstelling, pleit voor fiscale oudedagrekening

Uit recent onderzoek van TNO blijkt onder andere dat een kwart van de zzp’ers niet aan pensioenopbouw doet omdat ze het te duur vinden. BrightPensioen heeft volgens commercieel directeur Sjaak Zonneveld twee jaar na lancering van het platform een goed beeld opgebouwd van de wensen van zzp’ers op het gebied van pensioen. De fiscale oudedagrekening is volgens hem een goed alternatief.

Zzp’er wil autonomie

Zzp’ers willen volgens hem autonomie. Daarnaast willen ze “de zaakjes zelf regelen”, flexibiliteit staat hoog in het vaandel. Volgens Zonneveld is de optie van de fiscale oudedagrekening een goede oplossing. “De Fiscale Oudedagrekening combineert de voordelen van de Fiscale Oudedag Reserve (FOR) en lijfrente. Op de Fiscale Oudedagrekening kan de zzp’er ieder kwartaal een percentage (bijvoorbeeld maximaal 10%) van zijn omzet opzij zetten voor de oudedag. Dus in plaats van slechts te reserveren (zoals bij de FOR) wordt er daadwerkelijk gestort (zoals bij een lijfrente).” Door de Fiscale Oudedagrekening te combineren met de aangifte omzetbelasting, die een ondernemer doorgaans elk kwartaal doet, wordt het proces volgens BrightPensioen makkelijker gemaakt. “Op deze manier wordt geld opzij zetten voor pensioen voor een zzp’er vrijwel net zo makkelijk als voor een werknemer in loondienst,” zo meldt de aanbieder.

Reageer op dit artikel