nieuws

Gerommel bij Philips Pensioenfonds: splitsen of niet?

Pensioen 2231

Gepensioneerden van Philips willen dat het eigen pensioenfonds wordt gesplitst in een deel voor gepensioneerden en werknemers. De twee fondsen moeten apart van elkaar kunnen beleggen. Dat stelt de Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden (FPVG) in het Eindhovens Dagblad. De vakbond is nog niet enthousiast.

Gerommel bij Philips Pensioenfonds: splitsen of niet?

Volgens FPVG-voorzitter Roel Fonville hebben gepensioneerden baat bij minder risicovolle beleggingen dan Philips-medewerkers. Voor gepensioneerden is stabiliteit belangrijk. “Hoe risicovoller er wordt belegd, hoe groter het eigen vermogen moet zijn”, stelt Fonville in het Eindhovens Dagblad. Volgens hem zijn mede door die risicovolle beleggingen al jaren de pensioenen niet meer geïndexeerd.

Gepensioneerden maken zo’n 80% uit van het Philips Pensioenfonds, de rest bestaat uit huidige medewerkers. Voor hen is voorzichtig beleggen niet aantrekkelijk omdat ze zicht willen houden op hogere rendementen op lange termijn. Vandaar dat Fonville splitsing bepleit.

Vakbond VHP2 die veel personeel van Philips vertegenwoordigt is niet blij met het splitsingsvoorstel. Onderhandelaar Jörg Sauer vindt dat het niet goed uitgewerkt is. “Als het met de gepensioneerden maar goed gaat, de werkenden zoeken het maar uit”, reageert hij in Eindhovens Dagblad. Hij wil de landelijke discussie over de toekomst van het pensioenstelsel afwachten voordat hij een definitief oordeel velt.

Conflict over herstel dekkinsgraad
Eerder had FPVG kritiek op hoe Philips Pensioenfonds de dekkingsgraad wilde herstellen. Het fonds besloot medewerkers niet meer bij te laten dragen aan dat herstel, waardoor indexatie van de pensioenen vertraging oploopt. Volgens Fonville is dat in strijd met de wet.

De voorzitter wijst erop dat zowel Philips als het pensioenfonds altijd de ambitie uitsprak om de werknemers en gepensioneerden een waardevast pensioen te bieden. “Maar die ambitie strookt niet met dit besluit. Nu draaien de gepensioneerden op voor het wettelijk voorgeschreven herstel van de dekkingsgraad. En dat terwijl de koopkrachtontwikkeling van de Philips-gepensioneerden vanaf 2010 nu al meer dan 12% achterloopt op die van de werknemers”, zegt Fonville op de website van de FPVG.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.