nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen gelijk gebleven

Pensioen 737

Hoewel er gedurende het jaar flinke schommelingen waren, is de gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen over 2016 gelijk gebleven. Eind december 2016 stond de dekkingsgraad op 102 %, een stijging van één procentpunt ten opzichte van de maand ervoor. Dat blijkt uit de 

Dekkingsgraad pensioenfondsen gelijk gebleven

Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt.

Vooral de eerste maanden van 2016 waren roerig voor de pensioenfondsen. De dekkingsgraad daalde in februari naar een dieptepunt van 92 %. Dat kwam door dalende rentes en verliezen op aandelen.

Beleidsdekkingsgraad onder wettelijk minimum
De beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden en leidend voor kortingen of indexatie, daalde in 2016 wel: van 104 % naar 98 %. Daarmee ligt die onder het wettelijk vereiste minimum van 104,3 %. Aon Hewitt verwacht dat veel fondsen het jaar afsluiten met een reservetekort en dat sommige fondsen zich in een dekkingstekort bevinden. Dat betekent dat zij voor 1 april 2017 een nieuw herstelplan moeten indienen.

“Het heeft er lang naar uitgezien dat veel pensioenfondsen in 2017 moeten korten, maar het laatste kwartaal in 2016 toonde een onverwacht herstel”, zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer van Aon Hewitt. Ondanks het herstel lijkt indexatie volgens Driessen voor de meeste fondsen nu ver weg.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.