nieuws

Wetsvoorstel samenvoegen kleine pensioenen naar Tweede Kamer

Pensioen 1123

Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen binnenkort kleine pensioenen bij elkaar optellen in plaats van deze uit te keren. Vooral tijdelijke krachten bouwen zo meer op. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) stuurde hier vandaag een wetsvoorstel voor aan de Tweede Kamer. Ze wil dat de nieuwe regels per 1 januari van kracht worden.

Wetsvoorstel samenvoegen kleine pensioenen naar Tweede Kamer

Nederland telt volgens het ministerie van Sociale Zaken op dit moment ongeveer 4,5 miljoen kleine pensioenpotjes. Daarbij gaat het om bedragen onder de €467 per jaar. Vooral parttimers en mensen die vaak jobhoppen bouwen veel kleine potjes op. Vaak worden die kleine pensioenen in een keer uitbetaald door de pensioenuitvoerder vanwege hoge administratiekosten.

Geld behoudt pensioenbestemming

Pensioenuitvoerders en sociale partners hebben samen met het kabinet besloten dit anders te gaan organiseren. Verzekeraars en pensioenfondsen hoeven kleine pensioenen niet in een keer uit te keren, maar mogen ze bij elkaar optellen. Zo bouwen vooral tijdelijke krachten meer op, aldus Klijnsma. Bovendien behoudt het geld zijn pensioenbestemming. Het wetsvoorstel is naar de Tweede Kamer gestuurd en moet per 1 januari ingaan.

“Dit zet echt zoden aan de dijk voor werknemers die vaak van baan veranderen”, zegt de staatssecretaris in een persbericht. “Al hun kleine en versnipperde pensioentjes kunnen nu worden samengevoegd tot één beter pensioen. Dat is van grote waarde.’’

Reageer op dit artikel