nieuws

Variabel pensioen: onbekend maakt onbemind

Pensioen 1907

Nog maar weinig mensen maken gebruik van de mogelijkheid om te kiezen voor een variabel pensioen. Dit meldt het Financieele Dagblad op basis van onderzoek door Focus Orange. Ook het aantal aanbieders van dergelijke pensioenovereenkomsten blijft achter.

Variabel pensioen: onbekend maakt onbemind

Variabel pensioen is nu bijna een jaar mogelijk door de Wet verbeterde premieregeling. Het pensioenkapitaal wordt daarbij niet in één keer omgezet in een vaste uitkering. Met een deel van het pensioenkapitaal wordt na de pensioendatum nog belegd. Dit maakt de pensioenuitkering minder afhankelijk van de marktrente op één moment en kan leiden tot een hoger pensioen.

Beperkt aantal aanbieders

Het aantal aanbieders van variabel pensioen blijft vooralsnog beperkt tot een handvol: Aegon, Allianz, Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden en Zwitserleven. Bij NN kiest inmiddels tussen de 5 en 10% voor een variabele uitkering, bij Aegon is dat inmiddels 25%. Volgens beide verzekeraars zit de belangstelling duidelijk in de lift.

Weinig belangstelling

Pensioenadviseur Cindy Centen van Focus Orange stelt tegenover het FD dat dit er ook voor zorgt dat er bij consumenten weinig belangstelling is voor de variabele oplossing. “Mede omdat pensioenuitvoerders niet of in beperkte mate variabele pensioenen aanbieden, doen ook adviseurs er nog weinig mee. Daardoor zijn de meeste mensen die met pensioen gaan, zich er niet van bewust en vragen zij dus ook niet om een variabele uitkering.”

Reageer op dit artikel