nieuws

Pensioenen op de formatietafel

Pensioen 1729

Na drie weken vakantie praten de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag weer over de vorming van een nieuw kabinet. Pensioenen is één van de onderwerpen die op het programma staat, gaf VVD-leider Mark Rutte aan.

Pensioenen op de formatietafel

De partijleiders lieten weten verfrist en met nieuwe inzichten te zijn teruggekeerd naar Den Haag. Aan voorspellingen over een nieuw kabinet wagen ze zich nog altijd niet. “Daar kan ik niks over zeggen”, aldus Rutte over of er voor Prinsjesdag een nieuwe regering is. “Er zijn nog een paar flinke hobbels te nemen”, zei D66-voorman Alexander Pechtold over de voortgang van de formatie. De meeste onderhandelaars hielden – net als voor de zomerstop – de kaken stijf op elkaar over de inhoud van de gesprekken.

Hervorming

Verschillende partijen hebben het kabinet al eerder in het jaar opgeroepen om de hervorming van het pensioenstelsel hoog op de agenda te plaatsen. Zo riep het Verbond van Verzekeraars in maart de politieke partijen op om de hervorming door te zetten. Het pensioenstelsel loopt volgens het Verbond te ver achter op maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de sterk toegenomen dynamiek op de arbeidsmarkt en de vergrijzing. Het Verbond pleit voor een stelsel waarin pensioen “persoonlijk, eenvoudig en transparant is, maar wel met behoud van uitlegbare solidariteit”. In een versplinterd politiek landschap is volgens de organisatie een brede coalitie nodig die hervormingen aanpakt.

Reageer op dit artikel