nieuws

Werkgevers in metaal en bouw pleiten voor flexibelere AOW-leeftijd

Pensioen 955

Werkgeversbonden voor de bouw, metaalindustrie en de installatiebranche roepen de politiek op de AOW-leeftijd te flexibiliseren. Ze reageren vandaag in Het Financieele Dagblad op waarschuwingen van pensioenfondsen in de metaal en de zorg dat steeds meer mensen in zware beroepen hun pensioen niet op eigen kracht halen. Zij hebben de laatste jaren richting hun AOW een WIA-uitkering.

Werkgevers in metaal en bouw pleiten voor flexibelere AOW-leeftijd

Volgens voorzitter Fried Kaanen van de Koninlijke Metaalunie moet de politiek pas op de plaats maken met verhoging van de AOW-leeftijd. Niet alleen voor zware beroepen, zegt hij in het FD. “Ook voor veel mensen in een administratieve rol maakt de automatisering het geestelijk zwaarder om door werken tot na je 67ste.” Zijn collega Doekle Terpstra van Uneto VNI zegt te vrezen dat er een tweedeling ontstaat tussen hoogopgeleide werknemers die het zich financieel kunnen permitteren eerder te stoppen met werken en laagopgeleide die niet in die positie zitten.

Gezonder oud

Terpstra roept op de flexibilisering van de AOW-leeftijd te onderzoeken. Hij krijgt daarbij bijval van Bouwend Nederland en Aannemersfederatie AFNL/NOA. VNO-NCW matigt die pleidooien. Weliswaar gelooft de werkgeversvereniging dat een flexibele AOW-leeftijd goed kan zijn voor zware beroepen, maar de definitie daarvan leidt tot veel discussie. Volgens VNO-NCW is er al veel maatwerk mogelijk. “Daarnaast is het een feit dat we allemaal steeds gezonder oud worden en dus wel langer zullen moeten doorwerken”, tekent het FD op.

Reageer op dit artikel