nieuws

Verplichte disclaimer voor variabel pensioen met grote spreiding

Pensioen 333

Pensioenuitvoerders die bij variabele pensioenuitkeringen een spreidingsperiode voor financiële mee- en tegenvallers hanteren die langer loopt dan 5 jaar, moeten deelnemers vooraf expliciet gaan informeren over de risico’s daarvan. Staatssecretaris Jetta Klijsma heeft samen met toezichthouders AFM en DNB een standaard waarschuwingstekst opgesteld.

Verplichte disclaimer voor variabel pensioen met grote spreiding

Na wijziging van de Pensioenwet is het voor pensioenuitvoerders mogelijk om een spreidingsperiode te hanteren van 10 in plaats van 5 jaar. Met een langere spreidingsduur zijn pensioenen op korte termijn minder gevoelig voor financiële tegenvallers. Het kan echter ook forse gevolgen hebben voor de uitkering van deelnemers als negatieve resultaten van verschillende jaren zich opstapelen. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg daarom aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een soort disclaimer verplicht te stellen waarmee pensioenuitvoerders hun deelnemers vooraf expliciet waarschuwen.

Waarschuwingstekst

Die waarschuwingstekst is wel een stuk langer geworden dan de bekende oneliner uit de kredietverlening ‘Let op: geld lenen kost geld’. Klijnsma is samen met de AFM en DNB de volgende tekst overeengekomen, schrijft ze aan de Tweede Kamer: “De ontwikkeling van uw pensioen hangt af van economische omstandigheden. We spreiden financiële meevallers en tegenvallers over een aantal jaren om uw pensioen zo stabiel mogelijk te houden. Bij een spreidingsperiode van meer dan vijf jaar en grote of langdurige financiële tegenvallers loopt u een verhoogd risico dat uw pensioen op langere termijn flink wordt verlaagd.”

Op het moment dat iemand een offerte aanvraagt voor een variabele uitkering moeten pensioenuitvoerders deze waarschuwing uiten. Klijnsma laat dit vastleggen in een algemene maatregel van bestuur die per 2018 van kracht wordt.

Reageer op dit artikel