nieuws

Pensioenfonds PFZW sluit zich aan bij groeiend front tegen malafide zorgverleners

Pensioen 254

Niet alleen zorgverzekeraars maken zich zorgen over de toename van fraude binnen de zorg. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) voert volgens het Financieele Dagblad (FD) momenteel actief beleid waarbij beslag wordt gelegd bij bestuurders en zorginstellingen die geen of te weinig pensioenpremies afdragen. Opsporingsdiensten delen sinds kort informatie over zorgfraudeurs met verzekeraars, gemeenten en toezichthouders.

Pensioenfonds PFZW sluit zich aan bij groeiend front tegen malafide zorgverleners

Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, legde in 2016 vijftien keer beslag bij een fraudeur of sjoemelende instelling meldt het FD. Hierbij gaat het om een bedrag van € 5 mln.

Gegevensuitwisseling

Afgelopen dinsdag bleek er sprake te zijn van een doorbraak in de aanpak tegen zorgfraude. Opsporingsdiensten mogen sinds kort informatie delen over zorgfraudeurs met verzekeraars, gemeenten en toezichthouders. Door de gegevensuitwisseling hebben instanties nu meer touwtjes in handen en wordt het lastiger voor frauderende ondernemers om bedrijven op papier op te zetten en het geld voor zichzelf houden. Privacyregels hielden tot voor kort de uitwisseling van gegevens tegen waardoor het Openbaar Ministerie zorgverzekeraars niet konden waarschuwen. PFZW sluit zich met de nieuwe aanpak aan bij het Openbaar Ministerie, de belastingdienst, curatoren en zorgverzekeraars die regelmatig beslag leggen bij fraudeurs.

Principiële keuze

Volgens het FD erkent een woordvoerder van PFZW dat het fonds ver gaat in zijn beleid om fraude te bestrijden en omschrijft PFZW dit als een principiële keuze. “Andere werkgevers en deelnemers van het pensioenfonds zijn de dupe van dit soort gedrag, dus we zijn erop gebrand dit aan te pakken”. FD meldt dat PFZW in 2017 “bij zeker één voormalige bestuurder van een thuiszorginstelling voor bijna € 900.000 conservatoir” beslag heeft gelegd op onder andere op zijn woning en schrijft verder: “Over dit individuele geval wil het pensioenfonds niets zeggen, maar uit faillissementsverslagen blijkt dat de bestuurder eind 2014 werd verdacht van fraude en dat tegen hem een forensisch onderzoek werd ingesteld. Mei 2015 werden hij en zijn echtgenote ontslagen. De curatoren van de inmiddels failliete zorginstelling hebben beslag laten leggen op onroerend goed van de vrouw.”

 

Reageer op dit artikel