nieuws

Wiebes legt het nog maar eens uit: geen uitstel pensioen in eigen beheer

Pensioen 838

Twee dagen voor de deadline (1 juli) waarop directeur-grootaandeelhouders (dga) hun huidige opbouw van pensioen in eigen beheer moeten hebben stopgezet, beantwoordt staatssecretaris Wiebes (Financiën) nog maar eens Kamervragen over die regeling. Niet voor het eerst laat hij weten dat uitstel er echt niet in zit.

Wiebes legt het nog maar eens uit: geen uitstel pensioen in eigen beheer

Wiebes reageert daarmee op vragen van D66-politicus Steven van Weyenberg die vorige week om uitstel van de regeling vroeg tot 1 oktober 2017. De staatssecretaris legt in zijn beantwoording uit dat het stopzetten van de huidige opbouw van het pensioen in eigen beheer (PEB) al twee keer eerder is uitgesteld. “Verder uitstel is beleidsmatig onwenselijk en niet logisch omdat dan nóg langer pensioen wordt opgebouwd dat vervolgens weer moet worden uitgefaseerd. Daarnaast zou nog verder uitstel tot een budgettaire derving leiden waarvoor dekking zou moeten worden gevonden.”

Misverstand

Ook collega’s van Van Weyenberg vroegen in een eerder stadium al om uitstel. Zij deden dat onder andere omdat uit verschillende enquêtes bleek dat veel dga’s nog geen idee hadden wat ze met hun in eigen beheer opgebouwde pensioenaanspraak moesten doen. Sommige zouden bovendien niet op de hoogte zijn van de verplichting het stop te zetten. In krantenberichten zou het idee zijn ontstaan dat dga’s ook voor 1 juli 2017 een beslissing moeten hebben genomen over wat ze doen met het PEB.

Eerder deze maand hielp Wiebes dat ‘hardnekkig misverstand’ al uit de wereld, toen hij eerdere vragen van Van Weyenberg beantwoordde. “Het enige dat vóór 1 juli 2017 moet worden geregeld is het stopzetten van de huidige opbouw van het pensioen in eigen beheer. Met het stopzetten is het PEB vanaf dat moment bevroren. Vervolgens heeft de dga tot en met 31 december 2019 de tijd om een beslissing te nemen over de in eigen beheer opgebouwde pensioenaanspraak.”

Reageer op dit artikel