nieuws

Theo Gommer: ‘Pensioenverplichting houdt werkgevers gevangen’

Pensioen 1322

Werkgevers willen vaak best betere pensioenregelingen aanbieden, maar zitten gevangen in de verplichtstelling. Dus doen ze niets, en wordt de werknemer de dupe. Dat stelt pensioenadvocaat Theo Gommer. Verplichtstelling een vaste pensioenuitvoerder te kiezen is volgens hem juridisch gezien een inbreuk op de vrije mededing.

Theo Gommer: ‘Pensioenverplichting houdt werkgevers gevangen’

Gommer pleit daarom op de website van ondernemersorganisatie ONL voor afschaffen van de pensioenverplichting. Volgens de pensioenadvocaat presteren de meeste bedrijfstakpensioenfondsen (Bpf’s) slecht en kunnen ze de belofte in hun uitkeringsovereenkomst (middelloon) vaak niet waarmaken. Ze moeten dan korten. “Dat betekent de facto dat ook een Bpf-regeling gewoon afhankelijk is van rendement en levensverwachting en dus eigenlijk gewoon een premieovereenkomst (beschikbare premieregeling/DC) is. De ogenschijnlijk ‘harde toezegging’ is dus gewoon boterzacht”, aldus Gommer.

‘Bpf’s zijn achterhaald’

Hij concludeert dat Bpf’s anno 2017 achterhaald zijn. Pensioenen zijn suboptimaal en werknemers werken niet meer 40 jaar in dezelfde sector. “En er wordt al jarenlang niet geïndexeerd – en dat zal nog lang zo blijven – waardoor het (al matige) middelloonpensioen nog verder uitholt in waarde. Laat staan als er ook nog eens afgestempeld is. En dat allemaal tegen een hoge premie”, trekt Gommer fel van leer.

Minimale wettelijke pensioenplicht

Hij roept op de verplichtstelling te vervangen door een (minimale wettelijke) pensioenplicht, met de optie om te optimaliseren op basis van de cao of individuele afspraken. Werkgevers willen volgens Gommer best een betere regeling aanbieden, maar worden nu gevangen gehouden door de verplichtstelling. “Er zijn gelukkige ook veel nette Bpf’s. Maar helaas een paar rotte appels”, schrijft hij bij ONL.

“Laat de markt zijn werk doen”, luidt zijn pleidooi. Uiteindelijk gelooft hij dat het probleem van de slecht presterende Bfp’s vanzelf oplost. “Ik schreef al eerder: de verplichtstelling houdt elke innovatie en vernieuwing tegen. Gelukkig graven ze hun eigen graf.”

Reageer op dit artikel