nieuws

WEF voorspelt: dreiging van gigantisch pensioentekort

Pensioen 2860

Uit een recent rapport van het World Economic Forum (WEF) blijkt dat er in 2050 een pensioentekort van 224.000 miljard dollar dreigt voor de zes grootste nationaal pensioensystemen, waaronder Nederland.

WEF voorspelt: dreiging van gigantisch pensioentekort

De zes grootste nationale pensioensystemen bestaan, naast Nederland, uit de VS, Groot-Brittannië, Japan, Canada en Australië. Wanneer China en India daar bij worden opgeteld ontstaat er volgens het rapport een tekort van 400.000 miljard dollar, dat neerkomt op vijf maal zoveel als de huidige omvang van de wereldeconomie. Het rapport, met de titel We’ll Live to 100 – How
Can We Afford It?, gaat in op de vraag hoe pensioenen betaalbaar blijven in een wereld waarin mensen 100 jaar worden. De enige oplossing lijkt te zijn: doorwerken.

Meer pensioenen, minder werkenden

Volgens de onderzoekers zal het gat zo groot worden door onder andere de demografie: we leven met ons allen steeds langer en krijgen minder kinderen waardoor meer geld nodig zal zijn voor pensioenen terwijl er minder werkenden zijn om het geld bij elkaar te brengen. Het WEF gaat er binnen deze voorspellingen wel van uit dat de generatie die nu geboren wordt gemiddeld honderd jaar zal worden. De tweede reden is: lage economische groei waardoor opgespaarde pensioentegoeden minder hard groeien dan voorheen. Als laatste reden wordt aangegeven: het risico dat in de toekomst minder mensen goede pensioenregelingen afsluiten door een stijging in deeltijds werken en er minder vaste contracten zullen worden afgesloten.

Reageer op dit artikel