nieuws

PGGM belegt vele miljoenen in Amerikaanse zonnepanelen

Pensioen 879

Pensioenbeheerder PGGM belegt miljoenen in zonne-energiesystemen van de Amerikaanse fabrikant SolarCity. Het gaat daarbij om 38.000 systemen die in 21 Amerikaanse staten geïnstalleerd zijn en samen zo’n 275 megawatt leveren. Voor PGGM is het de eerste belegging in deze vorm van duurzame energieopwekking. De pensioenbeheerder stak eerder wel al geld in offshore windenergie, stadsverwarming en slimme energiemeters.

PGGM belegt vele miljoenen in Amerikaanse zonnepanelen

Welk bedrag met de investering gemoeid is, meldde PGGM dinsdag niet. Een zegsman gaf aan persbureau ANP aan dat de investeringen van PGGM meestal liggen tussen de 200 miljoen en 500 miljoen euro. Deze deal komt uit aan de onderkant van deze bandbreedte, voegde hij toe.

20 jaar stabiel rendement

PGGM verwacht minimaal twintig jaar een stabiel rendement te genereren voor de deelnemers van zijn klanten, waaronder Pensioenfonds Zorg en Welzijn. Dat rendement komt voort uit periodieke betalingen die woningeigenaren doen voor het gebruik van zonnepanelen die door SolarCity zijn geïnstalleerd.

Verduurzaming pensioensector

Bestuurders van PGGM riepen vorig jaar op tot verduurzaming van de pensioensector. De pensioenbeheerder gaf toen aan dat er behoefte is om pensioenkapitaal effectief in te zetten voor de versterking en verduurzaming van de economie.

“Dit komt samen in de uitdaging waarvoor we worden gesteld bij de energietransitie. Daar is veel lange termijnkapitaal voor nodig, dat pensioenfondsen beschikbaar kunnen stellen”, schreef PGGM-voorzitter Els Bos destijds. “De overheid zou in het risico kunnen delen en zo deze investeringen op gang helpen. Op deze wijze hebben pensioenfondsen en overheid een gezamenlijk belang, dat ook weer een waarborg biedt voor stabiele regelgeving die nodig is voor lange termijnbeleggingen.”

Reageer op dit artikel