nieuws

‘Pensioenfondsen moeten voorbeeld nemen aan hoe verzekeraars beleggen’

Pensioen 1130

Van het geld dat Nederlandse pensioenfondsen steken in beursgenoteerde bedrijven, gaat slechts 2% naar Nederlandse ondernemingen. Minister Kamp vindt dat pensioenfondsen moeten streven naar maximaal rendement en eens moeten kijken hoe verzekeraars dat doen. Hun beleggingen gaan namelijk voor 30% naar Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

‘Pensioenfondsen moeten voorbeeld nemen aan hoe verzekeraars beleggen’

Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken dinsdag in het vragenuur in de Tweede Kamer tegen 50Plus-politicus Martin van Rooijen. Hij wilde van de bewindsman weten of het pensioenstelsel ook moet kijken naar rendement vanuit Nederlands belang. En: “Erkent de minister dat besturen van pensioenfondsen gehouden zijn een maximaal rendement bij het gekozen risicoprofiel te behalen op de belegging van pensioenpremies voor de deelnemers en gepensioneerden?”

Zo hoog mogelijk rendement

Kamp bevestigde dat “pensioenfondsen gehouden zijn om een zo hoog mogelijk rendement te halen voor hun deelnemers”. Ook zei hij het denkbaar te vinden dat pensioenfondsen een wat sterkere positie in Nederlandse beursgenoteerde bedrijven opbouwen. Hij wees erop dat verzekeraars 30% beleggen in Nederlandse ondernemingen op de beurs. Pensioenfondsen doen dat slechts voor 2%. Dat percentage is overigens wel in verhouding tot het aandeel van ons land in de wereldeconomie.

“Ik denk dat Nederland geen slecht land is om aandelen in te beleggen”, zei Kamp in de Kamer. “De heer Van Rooijen weet dat Nederland de meest concurrentiekrachtige economie van Europa is. Het is helemaal niet verkeerd als ik ga praten met de pensioenfondsen om de volgende dingen te bekijken: de verhouding met de verzekeraars, datgene wat ze zelf doen en de diverse aandachtspunten, waarbij ook dit een aandachtspunt kan zijn. Daarbij houd je het belang van een hoog rendement overeind. Dat gesprek, zonder regels, zonder druk en zonder dreiging, zal ik graag aangaan.”

Belang van de deelnemers

Beleggingen in Nederlandse bedrijven kunnen die ondernemingen sterker maken voor het geval buitenlandse bedrijven zich melden als overname kandidaat. Over de gang van zaken rond deze overnames wil Kamp later met de Tweede Kamer in debat. Gisteren liet hij het bij de constatering dat beleggen in Nederland ook in het belang van de pensioenfondsen zelf is. Zij zijn er immers voor de deelnemers. “Zij hebben er ook belang bij dat de sterke economische structuur van Nederland in stand blijft. Het gaat om hun welvaart, hun werkgelegenheid en de werkgelegenheid van hun kinderen. Daarop zouden ook de pensioenfondsen, met hun langetermijnpolitiek, zich mede kunnen richten.”

Reageer op dit artikel