nieuws

PMT-voorzitter: Jongeren betalen het gelag bij nieuw pensioenstelsel

Pensioen 1105

Jongeren zullen nog tientallen jaren de rekening moeten betalen voor de overgang naar een nieuw pensioenstelsel. Jan Berghuis, werknemersvoorzitter bij pensioenfonds PMT, spreekt die vrees uit in een interview met het Algemeen Dagblad.

PMT-voorzitter: Jongeren betalen het gelag bij nieuw pensioenstelsel

Berghuis spreek in het interview zijn zorg uit over de signalen die hij krijgt over de discussie die momenteel binnen de SER wordt gevoerd over een nieuw pensioenstelsel. Zo wordt de voorzitter niet enthousiast van het breed gedragen idee om over te stappen naar individuele pensioenpotjes.

Flink fluctueren

“Onze deelnemers hechten meer aan de zekerheid van de uitkering”, aldus Berghuis. “Die individuele potjes kunnen flink fluctueren. De waarde kan ook dalen, als de beurs inzakt bijvoorbeeld. Dat geeft onzekerheid. Het voordeel is dat we eerder kunnen indexeren, het verhogen van het pensioen met de inflatie. Het nadeel is dat we ook eerder moeten korten als het tegenzit”, waarschuwt de bestuursvoorzitter. En dat geeft problemen, vreest hij. “Onze deelnemers zijn lassers, fietsenmakers, metaalarbeiders. Die hebben gemiddeld 600 tot 700 euro pensioen per maand. Die kunnen een korting niet hebben.”

Pensioenpremie jongeren

Volgens Berghuis worden de jongeren de dupe van het nieuwe stelsel omdat er ook een nieuwe pensioenpremie moet worden bepaald. “Wat ik heb gehoord is dat de rekening bij de jongeren zal worden neergelegd”, zegt Berghuis. “Het idee is om hun premie niet te verlagen. Dat extra geld wordt dan gebruikt om de oudere werknemers te compenseren. Dat betekent dat jongeren nog tientallen jaren de rekening zullen moeten betalen voor de overgang naar een nieuw stelsel.”

Reageer op dit artikel