nieuws

Econoom Teulings: ‘Henk Krol heeft gelijk, huidig pensioenstelsel benadeelt ouderen’

Pensioen 3691

Henk Krol heeft gelijk als hij beweert dat het huidig pensioenstelsel nadelig is voor ouderen. Ze lopen hun indexatie mis doordat jongeren overmatig bezorgd zijn dat de pensioenpot leeg is zodra zij er gebruik van willen maken. Dat stelt econoom Coen Teuling, oud-directeur van het Centraal Planbureau, in een opiniestuk in NRC.

Econoom Teulings: ‘Henk Krol heeft gelijk, huidig pensioenstelsel benadeelt ouderen’

In het huidig pensioenstelsel worden de aanspraken van iedere generatie nauwkeurig geadministreerd, schrijft Teulings in zijn opiniestuk. “Omdat we geen risico willen lopen, wordt daarbij de risicovrije rente gebruikt. Dat leidt tot een forse onderschatting van het toekomstige rendement. Omdat het toekomstige rendement voor jongeren veel zwaarder telt dan voor ouderen, wordt door deze berekeningswijze veel te veel vermogen voor jongeren gereserveerd en schiet er geen geld over voor de indexatie van de huidige pensioenen. Henk Krol heeft dus gelijk: het huidige stelsel benadeelt ouderen.”

Generatierekeningen

Volgens Teuling staat de pensioensector er beter voor dan wordt voorgespiegeld. Hij vindt het niet verstandig pensioenvermogen op te delen naar individuele deelnemers. Zonder collectieve buffer voor risicodeling tussen generaties komt pensioen 10-20% lager uit, aldus de econoom. Een te hoge prijs, vindt hij.

Teulings is al langer aanhanger van generatierekeningen, waarin elke generatie als het ware een beleggingsrekening heeft. Daarin worden niet de aanspraken maar de inleg van elke generatie geregistreerd, net als het rendement op die inleg. “Dan is er genoeg geld voor indexatie, terwijl jongeren zich geen zorgen hoeven te maken: zij zullen nog jaren profiteren van het hoge rendement dat pensioenfondsen gemiddeld maken”, stelt hij in NRC.

Reageer op dit artikel