nieuws

‘Veel dga’s weten niet wat ze met pensioen in eigen beheer moeten’

Pensioen 2327

Veel directeur-grootaandeelhouders (dga’s) hebben geen idee wat ze met hun bestaande pensioen in eigen beheer (PEB) gaan doen als de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer ingaat (streefdatum 1 april 2017). Uit onderzoek van ABN Amro MeesPierson onder ruim 400 dga’s blijkt dat een kwart van de dga’s die momenteel pensioen in hun BV opbouwt, daarover nog een besluit moet nemen.

‘Veel dga’s weten niet wat ze met pensioen in eigen beheer moeten’

Van de dga’s die al wel een keuze maakten over wat zij doen met hun in eigen beheer opgebouwde pensioen koos 24% voor afkopen, 15% voor omzetten naar oudedagsverplichting, 14% voor overhevelen naar een verzekeraar, 12% voor omzetten naar een lijfrente en 10% voor premievrij voortzetten.

‘Afschaffing slecht idee’

Volgens ABN Amro MeesPierson bouwt ongeveer de helft van alle directeur-grootaandeelhouders in Nederland een deel van hun pensioen op in eigen beheer. Voor een op de vijf dga’s is het zelfs de belangrijkste manier van pensioenopbouw. De Wet uitfasering pensioen in eigen beheer maakt deze vorm van pensioenopbouw waarschijnlijk vanaf 1 juli 2017 niet meer mogelijk. Deze wetswijziging is volgens het onderzoek bij veel dga’s met weinig enthousiasme ontvangen. Vrijwel de helft van de dga’s vindt afschaffing een slecht idee. Bijna één op de vijf dga’s vindt het daarentegen een goed idee. De overige respondenten maakt het niet uit.

Een ruime meerderheid van de directeur-grootaandeelhouders (64%) maakt zich zorgen over hun pensioen. Vooral de hoogte van het pensioen en de vraag of nabestaanden na overlijden van de dga onbezorgd verder kunnen leven, zijn onderwerp van zorg.

Hoogste korting in 2017

Masha Bril, pensioenexpert bij BN Amro MeesPierson, noemt het belangrijk dat dga’s met pensioen in eigen beheer voor (waarschijnlijk) 1 juli zorgen dat zij geen pensioen meer in hun BV opbouwen. Regelen ze dat niet, dan moeten ze ongeveer 1,8 keer de waarde van de pensioenvoorziening op hun balans aan de Belastingdienst betalen. Uiterlijk 31 december 2017 moeten ze beslissen wat ze doen met het reeds bestaande pensioen. “Als de dga voor afkopen kiest, dan is het vaak verstandig dat dit jaar te doen. In dat geval ontvangt hij of zij de hoogste korting van de Belastingdienst”, aldus Bril.

Reageer op dit artikel