nieuws

Ook Ierse pensioenfondsen gaan in hypotheken

Pensioen 1944

Ierse pensioenfondsen gaan dit jaar via de nieuwe partij The Frank Mortgage de hypotheekmarkt op, meldt The Financial Times. Ze volgen daarmee het voorbeeld van de Nederlandse markt, waar pensioenfondsen al een paar jaar beleggen in hypotheken.

Ook Ierse pensioenfondsen gaan in hypotheken

The Frank Mortgage heeft inmiddels € 200 mln aan funding van pensioenfondsen bij elkaar gekregen; als de kaap van € 250 mln is bereikt, gaat het bedrijf de markt op. Het werkt daarvoor samen met een Europese verzekeraar; de leningen zullen worden verstrekt via het intermediair.

Achter de Nederlanders aan

De lage rente en (regel)druk op banken zorgen voor veranderingen in de markt, aldus de Britse krant. “Daarmee wordt het spoor gevolgd van de € 660 miljard grote Nederlandse hypotheekmarkt, waar tal van ‘nonbank’-partijen met verzekeraars en pensioenfondsen achter zich de laatste jaren vanuit bijna niets een vijfde van de markt hebben veroverd.”

Model van de toekomst

Volgens Colin Cunningham, topman van The Frank, is het een financieringsmodel dat de komende jaren een groot deel van de markt zal veroveren. In Ierland is de huizenmarkt zwaar getroffen door de kredietcrisis, maar er zijn tekenen van herstel. De Ierse markt is wel een stuk kleiner dan in ons land: de verwachting is dat de hypotheekproductie dit jaar groeit van € 5 mld naar € 6 mld.
Omdat pensioenfondsen langetermijngelden aantrekken, zijn ze volgens voorstanders van de nieuwe fundingmethodiek beter geschikt om hypotheken te verstrekken dan banken, die juist ‘kort geld’ aantrekken. Er is bovendien kritiek op Ierse banken omdat ze niet snel genoeg zouden reageren op de ontwikkelingen op de woningmarkt. “Onze hypotheken zullen scherp worden geprijsd omdat wij het juiste kapitaal koppelen aan de juiste klanten”, aldus Cunningham.

Reageer op dit artikel