nieuws

‘Nieuw pensioenstelsel moet geen egostelsel worden’

Pensioen 2168

Maarten Edixhoven, bestuursvoorzitter van Aegon Nederland, vindt het pensioenstelsel in ons land “schitterend”. “Maar het is ook een beetje gebaseerd op hoe Nederland 30 tot 40 jaar geleden was.”

‘Nieuw pensioenstelsel moet geen egostelsel worden’

Hij nam als bestuurslid van het Verbond van Verzekeraars deel aan het Financiële Verkiezingsdebat, georganiseerd door onder meer het Verbond, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en De Financiële Telegraaf. De financieel woordvoerders van CDA, VVD, PvdA, D66, GroenLinks, SP en 50Plus deden mee. Door de vele veranderingen in de laatste decennia moet er gekeken worden naar een langer houdbaar, transparanter en persoonlijker pensioenstelsel “zonder er een egostelsel van te maken”. Maar meer keuzevrijheid moet daar wel onderdeel van zijn, liefst gebaseerd op inzicht. “Het Verbond is voor goede financiële educatie.”

Eigen pensioenpot

VVD-lid Helma Lodders wil een persoonlijk pensioenvermogen. Zij vindt het pensioenbewustzijn “bedroevend laag en dat komt mede doordat we niet weten wat we precies inleggen en opbouwen”. “Dan is het logisch dat het vertrouwen afbrokkelt.” Martin van Rooijen van 50Plus vindt vooral te lage rekenrente een probleem. Een ander gespreksonderwerp was het in één keer opnemen van een deel van het pensioen. Dat ziet de VVD wel zitten, maar John Kerstens (PvdA) denkt dat zo’n systeem “heel ingewikkeld en duur in de uitvoering is”.

Cultuuromslag

Volgens Edixhoven zit het met de cultuuromslag in de verzekeringssector trouwens wel goed: 60% van de Aegon-medewerkers was bij het uitbreken van de crisis nog niet in de financiële sector werkzaam.

Reageer op dit artikel