nieuws

Knibbe: ‘Nieuwe coalitie moet snel komen met pensioenstelsel met veel keuzevrijheid’

Pensioen 1450

Een nieuw kabinet moet snel aan de slag met een nieuw pensioenstelsel. Het huidige stelsel is onhoudbaar en moet vervangen worden door een model met meer keuzevrijheid voor de individuele deelnemer. Dat zegt David Knibbe, NN-bestuurder en voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, in een interview met De Telegraaf.

Knibbe: ‘Nieuwe coalitie moet snel komen met pensioenstelsel met veel keuzevrijheid’

Keuzevrijheid past volgens Knibbe bij deze tijd. Verzekeraars geven de voorkeur aan een pensioenvariant met persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling, waarbij de deelnemers zien hoe hun pensioenopbouw groeit. Een volledig individueel pensioen ziet hij niet zitten. “Beleggingsrisico’s moeten gedeeld blijven. Collectiviteit, een kracht van het huidige stelsel, moeten we houden. Wel zou het mooi zijn als werknemer en werkgever zelf een uitvoerder kunnen kiezen. Dan valt pensioen ook makkelijker mee te nemen als je van sector wisselt”, zegt Knibbe in De Telegraaf.

Betrokkenheid omhoog

De voorzitter van het Verbond van Verzekeraars noemt het bovendien belangrijk dat een nieuw stelsel niet nodeloos ingewikkeld wordt. Deelnemers moeten hun opbouw kunnen zien, zo voelen ze zich ook meer verbonden met vraagstukken over pensioenen. Knibbe: “De betrokkenheid bij pensioenen is laag, terwijl mensen er wel een dag per week voor werken. Vragen over pensioenen krijgen we eigenlijk bijna altijd van ouderen. Net als pensioenfondsen zijn verzekeraars er ook onvoldoende in geslaagd mensen onder de 50 te betrekken bij hun pensioen. Ik denk dat mensen zich beter gaan verdiepen als ze weten wat ze opbouwen en meer te kiezen hebben.”

Na de verkiezingen zullen de sociale partners en de pensioensector een blauwdruk aanbieden van hoe een nieuw pensioenstelsel eruit zou moeten komen te zien. Dat kunnen de politieke partijen dan gebruiken bij hun formatieonderhandelingen, zegt Knibbe. “Dat het al langs sociale partners is, maakt een hervormingsvoorstel voor de politiek makkelijker, maar veel hangt af van wie in de coalitie zit.”

Reageer op dit artikel