nieuws

Jochem Dijckmeester (35): ‘Ik snap dat jongeren afhaken als pensioen negatief wordt gepresenteerd’

Pensioen 2617

In am:magazine interviewen we iedere maand een talent uit de branche. In maart is dit Jochem Dijckmeester (35), die werkt voor twee pensioenfondsbesturen: het fonds van het UWV en Pensioenfonds PGB. Bovendien werd hij begin dit jaar benoemd tot jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar. “Hopelijk schept deze rol mogelijkheden om binnen de Pensioenfederatie het jongerenperspectief meer aandacht te geven”

Jochem Dijckmeester (35): ‘Ik snap dat jongeren afhaken als pensioen negatief wordt gepresenteerd’

Hoe ben je in de pensioenwereld terechtgekomen?
“Tijdens mijn studie psychologie onderzocht ik sociale innovatie en duurzame arbeidsinzet bij NS. Daarna heb ik enkele onderzoeks- en adviesfuncties gehad over het vernieuwen van arbeidsverhoudingen. Vervolgens doceerde ik toegepaste gerontologie aan Hogeschool Windesheim, over de impact van langer doorwerken en pensionering. Op dit moment adviseer ik onder andere bij UWV over arbeidsverhoudingen. Vanwege die functie ben ik gevraagd als bestuurder voor het pensioenfonds van UWV. Sinds een jaar zit ik ook in het bestuur van Pensioenfonds PGB, namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten waarvoor ik werk als onderhandelaar pensioenen.”

Welk beeld had je voor die tijd van pensioenfondsbesturen?
“Dat er ingewikkelde technische, financiële discussies gevoerd worden door wijze oude mannen. Ik kende de vakorganisaties, ik had aan tafel gezeten bij cao-onderhandelingen, maar met pensioenfondsen had ik minder voeling. Een pensioenfondsbestuur stap je niet zomaar in vanuit de psychologie, het heeft wel wat opleiding gevraagd. Je wordt getoetst door de DNB, je moet dus echt wel even aan je financiële kennis werken.”

Je werd eind januari benoemd tot jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar. Wat betekent dat voor je?
“Ik vind het heel mooi om ambassadeur te zijn, door de opdracht die eraan gehangen is. Ik wil aan jongeren laten zien hoe het is om pensioenfondsbestuurder te zijn. Hopelijk schept deze rol ook mogelijkheden om binnen de pensioenfederatie het jongerenperspectief meer aandacht te geven.”

Hoe betrek je jongeren bij pensioenen?
“We moeten de discussie uit de techniek halen. In de krant lees je heel technische stukken waarvan jongeren denken: wat kan ik daar nou in betekenen? Ze hebben het gevoel dat er voor hen niks overblijft. En ik snap dat ze afhaken als pensioen ingewikkeld en negatief wordt gepresenteerd. Daar word je niet enthousiast van. Ze weten vaak niet dat wat ze nu sparen, echt voor hun eigen pensioen bedoeld is. Dat moeten we veel duidelijker maken.”

Wat vind je het leukst aan je werk?
“Ik wil graag het langetermijnverhaal vertellen. Binnen het Pensioenfonds PGB hebben we veel discussies over de stelselverandering. Ik vind het mooi om met mensen in gesprek te gaan over de toekomst van ons pensioenstelsel. Hoe kunnen we als fonds meerwaarde blijven bieden? Hoe betrekken we jongeren bij deze discussie?”

Wat is je ambitie in de branche?
“Ik vind het moeilijk te zeggen of ik over 8 jaar nog pensioenfondsbestuurder ben. Ik wil vernieuwen en verjongen, maar dat kun je niet eeuwig blijven doen. Voorlopig zie ik echter nog genoeg uitdaging in het debat met politiek en vakorganisaties over de toekomst van ons stelsel.”

Dit interview verscheen in nummer 30 van am:magazine.

Reageer op dit artikel