nieuws

Financieel dienstverlener twee maanden later met pensioen

Pensioen 1898

Financieel dienstverleners gingen in 2016 gemiddeld met pensioen als zijn 64 jaar en 7 maanden oud waren. Dat is een fors verschil met tien jaar terug, toen zij op hun 60e al konden stoppen met werken. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Daarmee werkt de financiële branche iets langer door dan de gemiddelde Nederlander.

Financieel dienstverlener twee maanden later met pensioen

Vorig jaar zijn 77.000 Nederlandse werknemers met pensioen gegaan. In 2015 waren dat er nog ruim 72.000. De gemiddelde pensioenleeftijd is vorig jaar niet toegenomen: die is blijven steken op 64 jaar en 5 maanden. Rond de eeuwwisseling ging de gemiddelde Nederlander nog op zijn 61e met pensioen. Sinds 2007 stijgt die leeftijd. “Het percentage werknemers die voor hun 65e met pensioen gaan, is sindsdien gehalveerd. Ook de stelselmatige verhogingen van de AOW-leeftijd vanaf 1 januari 2013 hebben de pensioenuitstroom beïnvloed.”

65-jarigen grootste groep

Inmiddels is 62% van de kersverse gepensioneerden 65 jaar of ouder. Hun aandeel was tien jaar terug nog 15%. Toen was de grootste groep nog 60 jaar oud; nu hebben 65-jarigen het grootste aandeel in de groep pensionerenden. Vorig jaar waren dat er 31.000. Nog altijd 15% van de pensioengangers is tussen de 60 en 63.

Agrariërs en vissers langer door

In de branche Vervoer, opslag en communicatie gaat de pensioenleeftijd het hardst omhoog: die is de laatste tien jaar met meer dan vijf levensjaren toegenomen van 60 naar 65 jaar en 2 maanden. Overheidsmedewerkers, onderwijskrachten en zorgmedewerkers stoppen het vroegst: met 63 jaar en 7 maanden. In de landbouw en visserij moeten werknemers dan nog jaren door: zij zwaaien op hun 67e pas af.

Reageer op dit artikel