nieuws

DNB komt met handvatten Wet verbeterde premieregeling

Pensioen 2015

DNB heeft haar ‘guidance’ gebundeld voor het omgaan met de Wet verbeterde premieregeling. De toezichthouder stelt dat de regeling consequenties heeft voor alle aanbieders en wil hen daarbij helpen.

DNB komt met handvatten Wet verbeterde premieregeling

Met de Wet verbeterde premieregeling krijgen deelnemers in een (verplichte) premieregeling voortaan de keuze tussen een vaste of een variabele uitkering. Voor een variabele uitkering wordt het pensioenkapitaal ook in de uitkeringsfase (deels) risicodragend belegd.

Alle pensioenaanbieders

DNB benadrukt dat de wet alle pensioenaanbieders raakt, ook de aanbieders die een verplichte premieregeling uitvoeren maar geen variabele uitkering bieden. “Deze pensioenuitvoerders moeten namelijk deelnemers de keuze bieden tussen een vaste of een variabele uitkering, de beleggingsmix aanpassen aan de voorkeur van de deelnemer voor vast of variabel, deelnemers informeren over het shoprecht, als zij zelf alleen een vaste óf alleen een variabele uitkering aanbieden.”

Handvatten

DNB heeft de afgelopen periode handvatten gepubliceerd over de uitvoering van een variabele pensioenuitkering of een premieregeling voor pensioenfondsen, verzekeraars en premiepensioeninstellingen. Hierin staan onder meer informatie over en regels voor beleggingen en zorgplicht, de vaststelling van de risicohouding en de vaste daling, de besluitvormingsprocessen bij vormgeving of invoering van een nieuwe premieregeling, de aanpassing van de rendementen voor de tijdelijke regeling informatieverstrekking en het shoprecht.

De AFM kwam eind vorig jaar al met een leidraad voor dit onderwerp.

Reageer op dit artikel