nieuws

Defensievakbonden willen dat minister AOW-gat militairen dicht

Pensioen 274

Tien defensiebonden hebben dinsdag een boze open brief geschreven aan minister Hennis van Defensie. Ze maken zich kwaad omdat de minister het AOW-gat van (oud-)defensiepersoneel niet volledig heeft gedicht.

Defensievakbonden willen dat minister AOW-gat militairen dicht

Volgens de vakbonden hebben of krijgen tienduizenden defensiemedewerkers een AOW-gat, doordat ze op hun 65ste verplicht met pensioen gaan. De oppositie in de Tweede Kamer was daarom voor het 100% dichten van dat gat, maar de bonden verwijten de minister dat zij de rekening hiervoor legt bij het defensiepersoneel zelf.

‘Mooie sier’

“U heeft toezeggingen aan de Tweede Kamer gedaan over een aanvulling om het AOW-gat te ‘verzachten’, maar dat is nog steeds niet 100% gedicht. Voormalige defensiemedewerkers houden nog steeds een flink gat in hun portemonnee. U geeft in de Tweede Kamer aan dat uw toezeggingen vooral uit de arbeidsvoorwaardengelden worden betaald. U maakt mooie sier met geld dat is bedoeld voor de arbeidsvoorwaarden van het hele defensiepersoneel”, schrijven de bonden.

Boete voor vroegpensioen

Defensie betaalt al jaren RVU (Regeling voor Vervroegde Uittreding. De defensievakbonden vinden deze boete voor vroegpensioen onterecht, omdat militairen gedwongen worden te stoppen met werken. Ook verwijten ze de minister dat ze zegt niets aan die boete te kunnen doen.

“Dat is een misvatting. Voor Defensie geldt in dit geval hetzelfde als voor een gewone belastingbetalende onderneming. Die kan altijd in bezwaar (en evt. daarna in beroep) als hij het niet eens is met een aanslag. Dit geldt dus ook voor de RVU. Daarnaast kunt u altijd in dialoog met de fiscus over de voorgaande jaren. Kortom, aan de slag dus, want die fiscale boete van pakweg 175 miljoen op jaarbasis kan de defensieorganisatie uitstekend gebruiken om onder meer het AOW-gat wél voor 100% te dichten”, waarschuwen ze.

Reageer op dit artikel