nieuws

De Boer (BeFrank): ‘Nadenken over beleggen belangrijk. En niet alleen voor vrouwen’

Pensioen 2433

PPI BeFrank organiseerde daags voor de Internationale Vrouwendag en am:vrouwen een ontbijtbijeenkomst met een prikkelende stelling: ‘Waarom vrouwen beter beleggen’. Enigszins verbouwereerd namen we contact op met Marianne de Boer, directievoorzitter bij BeFrank. Met als eerste vraag: waar blijkt eigenlijk uit dat vrouwen betere beleggers zijn?

De Boer (BeFrank):  ‘Nadenken over beleggen belangrijk. En niet alleen voor vrouwen’

De Boer: “Vrouwen beleggen minder vaak, maar als ze het doen behalen ze vaak meer rendement dan mannen. Dat blijkt uit diverse onderzoeken, onder meer in de Verenigde Staten maar ook in Nederland. Binnen onze PPI is 94% van de deelnemers die kiest voor zelf beleggen man en slechts 6% vrouw, maar die vrouwen doen het wel beter.”

Hoe verklaar jij dat?
“Vrouwelijke beleggers zijn gemiddeld beter opgeleid, vervangen spierkracht door denkkracht, kunnen beter multitasken en communiceren beter en meer. Populair gezegd nemen vrouwen minder risico en lijden mannen wat vaker aan zelfoverschatting. Bij beleggen zie je ook dat het niet de mannen zijn die denken en de vrouwen die voelen, maar dat het juist andersom is.”

Waarom zijn er dan zo weinig vrouwen die beleggen?
“Daar komt het risicomijdende karakter om de hoek kijken. Een vrouw zal eerder zeggen ‘dat is niets voor mij, dat doe ik maar niet’. Vrouwen zijn over het algemeen ook minder geïnteresseerd in financiën, al is de zelfredzaamheid bij de jongere generaties gelukkig wel toegenomen. Voor beleggen geldt dat je je erin moet willen verdiepen, je moet een drempel over.”

Waarom is het belangrijk dat meer vrouwen die drempel overgaan?
Als ik kijk naar de eigen PPI en de pensioensector in zijn geheel denk ik dat we niet alleen met vrouwen, maar ook met mannen het gesprek hierover aan moeten gaan. Vijftig procent van de werkgevers biedt zelf beleggen als optie aan naast lifecycle beleggen en sparen, maar binnen BeFrank maken slechts 261 van de 35.000 werknemers die deze mogelijkheid hebben, hier gebruik van.”

Wat is daar mis mee?
“Het laat zien dat pensioen nog steeds een low interest product is. Werknemers laten zich standaard in een lifecycle regeling opnemen zonder dat ze weten wat dat voor hen betekent, terwijl we veel meer richting keuzevrijheid en individuele regelingen zouden moeten gaan. De pensioendiscussie wordt nu nog heel erg vanuit het negatieve gevoerd, bijvoorbeeld door te stellen dat het pensioenstelsel onbetaalbaar wordt. Het is tijd om als deelnemer zelf veel meer de regie over je pensioen te nemen. Ook dat is emancipatie.”

 

Reageer op dit artikel