nieuws

Oud-voorzitter bond voor pensioenbelangen wil naar individueel pensioensysteem

Pensioen 1276

Voormalige Eerste Kamerlid en oud-voorzitter van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen Kees de Lange pleit voor een sterk geïndividualiseerd pensioensysteem waarbij iedereen voor zichzelf spaart en waarbij pensioenfondsen overbodig worden. Dat schrijft De Lange op weblog De Dagelijkse Standaard.

Oud-voorzitter bond voor pensioenbelangen wil naar individueel pensioensysteem

Volgens De Lange (73), die tussen 2009 en 2011 voorzitter was van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen, is dringend verandering van het pensioenstelsel nodig. Volgens hem is het huidige stelsel alleen houdbaar “als de demografische bevolkingssamenstelling niet zou veranderen, als de leeftijdsverwachting niet zou stijgen, als de internationale economische situatie constant zou zijn en als de pensioenreserveringen perfect beheerd werden”. “Reeds een vluchtige blik op het lijstje van voorwaarden waaraan voldaan moet worden, suggereert dat niet alles rozengeur en maneschijn is”, schrijft De Lange op De Dagelijkse Standaard.

Collectieve pensioenen ontvlechten

De enige oplossing is volgens de ex-senator om de collectieve pensioenen te “ontvlechten” tot een “geïndividualiseerd pensioensysteem waarbij iedereen voor zichzelf spaart, en pensioenfondsen overbodig worden”. De Lange ziet geen enkele reden om twee taken van een pensioenfonds – een beleggingsdoelstelling en een levensverzekeringscomponent – bij één en dezelfde organisatie onder te brengen. “Afhankelijk van de wensen van de eigenaar van de ingelegde middelen (de spaarder zelf dus) kan hij kiezen voor een veelheid aan beleggingsinstellingen en levensverzekeringsschema’s, al dan niet collectief. Hij kan zelfs besluiten alles zelf te regelen”, schrijft hij. Zo vallen alle voordelen en risico’s van de oudedagsvoorziening toe aan het individu.

Cold turkey

keesdelangeHoewel De Lange zich realiseert dat een overgang naar een individueel pensioensysteem verre van eenvoudig is, pleit hij voor een zekere cold turkey in de overgang. “We krijgen er een pensioenstelsel voor terug dat de verantwoordelijkheid en zeggenschap weer terugbrengt bij het individu, waarbij iedere generatie voor zichzelf spaart, en dat alles zonder inmenging van de politiek. Het levert een nieuw stelsel op dat hopelijk weer voor jaren bestand zal zijn tegen de eisen die onze moderne tijd stelt.”

Reageer op dit artikel