nieuws

Nederland heeft wereldwijd grootste pensioenvermogen

Pensioen 2736

In verhouding tot het bruto binnenlands product heeft Nederland van alle landen het grootste pensioenvermogen, namelijk 168%. Ook liet het Nederlands pensioenvermogen de laatste tien jaar de grootste groei zien (33%). Dat blijkt uit de Global Assets Pension Study 2017 van consultancybureau Willis Towers Watson.

Nederland heeft wereldwijd grootste pensioenvermogen

De Global Assets Study 2017 is een jaarlijks onderzoek naar de 22 belangrijkste pensioenmarkten ter wereld. Nederland gaat aan kop als pensioenvermogen wordt afgezet tegen het BBP. Nummer twee en drie zijn Asutralië (126%) en Zwitserland (123%). Het internationaal institutioneel pensioenkapitaal groeide in deze pensioenmarkten tot een waarde van in totaal $36,4 biljoen eind 2016. Dat betekent een stijging van vier procent in het afgelopen jaar.

Van alle 22 markten, namen in Nederland de beleggingen in obligaties het sterkst toe het afgelopen decennium (van 44% naar 54% van het totale vermogen). Het onderzoek liet daarbij zien dat de afgelopen twintig jaar wereldwijd een verschuiving plaatsvond van aandelen en obligaties naar alternatieve beleggingen. “Ondanks de moeilijke marktomstandigheden, boekten Nederlandse pensioenfondsen enige verbetering vorig jaar. Dit kwam voornamelijk door sterke rendementen van aandelen en alternatieve beleggingen en de rentestijging in het laatste kwartaal”, aldus Michel Iglesias del Sol, Head of Investment Netherlands bij ‎Willis Towers Watson.

Reageer op dit artikel