nieuws

‘Hoge boete voor pensioenfonds GSFS’

Pensioen 1226

GSFS Asset Management kan een boete van €5 miljoen euro tegemoet zien van De Nederlandsche Bank (DNB). Daarover bericht Het Financieele Dagblad (FD) maandagochtend op basis van nog niet gepubliceerde boetebesluiten waarover de krant beschikt. De boete wordt opgelegd omdat het pensioenfonds van de specialist in dividendarbitrage gebruikt werd als beleggingsvehikel van GSFS.

‘Hoge boete voor pensioenfonds GSFS’

GSFS Asset Management krijgt een boete van €5 miljoen; het pensioenfonds van het bedrijf moet €10.000 betalen en vier bestuurders krijgen ook nog boetes uiteenlopend van €25.000 tot €50.000. Dat meldt het FD. Volgens DNB hebben het pensioenfonds en GSFS tussen 2010 en 2013 samen beleggingen uitgevoerd die niets met pensioenen te maken hebben. Het belegd vermogen van het pensioenfonds bedroeg volgens de krant eind 2012 €354 miljoen, terwijl er slechts €3 miljoen premie was ingelegd. DNB noemt dit een ernstige overtreding.

DNB wilde pensioenfonds in 2013 schrappen

Vier jaar geleden wilde DNB het pensioenfonds van GSFS al schrappen uit het register, omdat het ernstig twijfelde of het fonds wel de basispensioenregeling uitvoerde. Het fonds zou zich schuldig maken aan dividendstripping: het kopen van aandelen vlak voordat dividend wordt uitgekeerd om daarna weer te verkopen. De rechter besloot in 2013 dat DNB het pensioenfonds GSFS, dat toen voor ongeveer 15 werknemers van GSFS Asset Management pensioen uitvoerde, niet mocht schrappen. Wel mocht de bank van de rechter een aanwijzing opleggen.

Reageer op dit artikel