nieuws

Bestuursvoorzitter PMT wil rekenrente in stapjes omhoog

Pensioen 1257

Bestuursvoorzitter Benne van Popta van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) wil de rekenrente voor pensioenfondsen in stapjes verhogen. “Anders blijven kortingen boven ons hoofd hangen. Stabiliteit is nodig richting stelselvernieuwing.” Dat zegt hij tegen De Financiële Telegraaf.

Bestuursvoorzitter PMT wil rekenrente in stapjes omhoog

Van Popta vindt de lage rentes door het beleid van de Europese Centrale Bank onrechtvaardig, laat hij in De Financiële Telegraaf weten. “Daarom moet er gecorrigeerd worden. Houd je deze rente, dan beloon je jongeren en benadeel je ouderen. Als dat ECB-effect 50 basispunten is en je zou die er tijdelijk bij doen, dan wordt onze rekenrente ruim 2%, stijgt de dekkingsgraad met 6 procentpunten en komen we op zo’n 105%.”

Wordt de rekenrente niet gecorrigeerd, dan verwacht Van Popta veel vaker kortingen op de pensioenen. “Stabiliteit is nodig richting stelselvernieuwing.” Hij is geen voorstander van een permanente bodem in de rekenrente van 2% of 4%, zoals ook wel geopperd is. Volgens hem leidt dat tot “onaanvaardbare verschuivingen tussen generaties”, zo vertrouwt hij de krant toe.

Geen radicale aanpassingen

De voorzitter van PMT acht radicale hervormingen van het pensioenstelsel niet nodig. Hij ziet meer in aanpassingen in kleine stapjes. Volgen Van Popta is het onmogelijk om nu al te voorspellen welk pensioenstelsel over vijf jaar nodig is. Het liefst wil hij meer stabiliteit in de uitkering, door niet snel te hoeven korten en wel te indexeren. “Door pensioentoezeggingen op een later moment te doen, verminder je de rentegevoeligheid”, zegt hij in de DFT.

Reageer op dit artikel