nieuws

DNB: Beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen gedaald naar 97,5 %

Pensioen 885

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen is in het laatste kwartaal van 2016 gedaald met 0,6 % en kwam eind december uit op 97,5%. Bij 61% van de fondsen ligt de beleidsdekkingsgraad onder het vereiste minimum. Dat maakte De Nederlandsche Bank dinsdag bekend.

DNB: Beleidsdekkingsgraad pensioenfondsen gedaald naar 97,5 %

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad kwam eind december uit onder de minimaal vereiste dekkingsgraad. Voor de meeste pensioenfondsen ligt deze op of iets boven de 104,2%. Voor meer dan de helft van de pensioenfondsen (61%) ligt hun beleidsdekkingsgraad momenteel onder het wettelijk vereiste minimum. Bij deze pensioenfondsen waren eind december circa 4,1 miljoen actieve en circa 2,4 miljoen pensioengerechtigde deelnemers aangesloten.

De beleidsdekkingsgraad is de dekkingsgraad waarop pensioenfondsen hun beleidsbeslissingen moeten baseren en wordt berekend als het gemiddelde van de dekkingsgraden van de laatste twaalf maanden. De dekkingsgraad gebaseerd op dagelijkse marktinformatie is in het laatste kwartaal van 2016 gestegen met 5,3 procentpunt naar 102,1%. De hoogte van deze dekkingsgraad is gelijk aan die van eind 2015.

Daling waarde pensioenverplichtingen

De totale waarde van de pensioenverplichtingen daalde in het vierde kwartaal met € 84,6 miljard naar € 1246 euro eind december. Dit werd volgens de DNB voor een belangrijk deel veroorzaakt door een stijging van de rentetermijnstructuur waarmee de pensioenverplichtingen worden berekend. Zo steeg in het vierde kwartaal voor looptijd 30 jaar de rente met ruim 40 basispunten, tegenover een daling van bijna 9 basispunten voor dezelfde looptijd in het derde kwartaal. De waarde van de beschikbare middelen nam in het vierde kwartaal af met € 16,1 miljard naar € 1272 miljard. Door de stijging van de kapitaalmarktrente nam de waarde van staatsobligaties en bedrijfsobligaties gemiddeld genomen af.

Reageer op dit artikel