nieuws

Pensioenfederatie: ‘Onderzochte pensioenvarianten zijn uitvoerbaar’

Pensioen 650

De Pensioenfederatie heeft vandaag de resultaten van een onderzoek naar twee varianten voor een nieuw pensioencontract bij de SER aangeboden. Het onderzoek toont aan dat beide varianten in de praktijk uitvoerbaar zijn, ondanks dat ze van elkaar verschillen. Nadere uitwerking kan volgens de brancheorganisatie leiden tot een breed gedragen pensioenvariant.

Pensioenfederatie: ‘Onderzochte pensioenvarianten zijn uitvoerbaar’

Volgens de Pensioenfederatie kan die variant het antwoord zijn op de vraag hoe in Nederland een robuust, begrijpelijk, eerlijk en toekomstbestendig pensioen het beste georganiseerd kan worden. De Pensioenfederatie hoopt samen met de SER verder te bepalen hoe tot een breed gedragen variant kan worden gekomen, op basis van wat er nu ligt. “De afgelopen maanden is er voortvarend gewerkt aan het onderzoek naar de twee varianten van een nieuw pensioencontract die uit de eerdere analyse van de Sociaal Economische Raad als interessant naar voren kwamen én die door staatssecretaris Klijnsma in de Perspectiefnota ook werden omarmd. Dat onderzoek is gedaan op basis van gegevensbestanden van tien pensioenfondsen”, meldt de Pensioenfederatie.

Harde praktijktoets
Gerard Riemen, directeur Pensioenfederatie noemt het onderzoek een harde praktijktoets een harde praktijktoets. “Want pensioen gaat over heel veel echt geld van heel veel echte mensen. Dan ga je bij een grote hervorming niet over één nacht ijs. We weten nu wat de voordelen én de haken en ogen zijn van de beide varianten. En we zien mogelijkheden om een breed gedragen pensioencontract te ontwikkelen. Nu zijn sociale partners en de SER aan zet.”

Verbeterpunten
Beide onderzochte varianten blijken in de praktijk werkbaar, maar kennen volgens de Pensioenfederatie ook aandachtspunten. “Die aandachtspunten richten zich op aspecten als juridische houdbaarheid, delen van risico’s en communicatie. Uit de onderzoeksrapporten blijkt dat de twee varianten op belangrijke waarden als deze verschillend scoren. De ene keer in positieve zin en de andere keer in negatieve zin ten opzichte van elkaar.”

Vliegende start voor nieuw kabinet
Het onderzoeksresultaat stemt de Pensioenfederatie optimistisch over de mogelijkheid om te komen tot een nieuw, toekomstbestendig pensioen. “De verschillen vloeien voor een belangrijk deel voort uit de wijze waarop de varianten in de berekeningen van de SER zijn gemodelleerd”, vertelt Riemen. “Er zijn knoppen waaraan in beide varianten kan worden gedraaid om tot een beter resultaat te komen. Aan welke knop bij welke variant in welke mate moet worden gedraaid is aan de sociale partners. Zij zullen tot een weging van de diverse pro’s en contra’s moeten komen en op basis daarvan tot een doorontwikkeling van hetgeen de SER heeft geproduceerd. Die doorontwikkeling kan leiden tot een evenwichtig contract waarin met collectieve risicodeling welvaartswinst wordt geboekt, van ongelijke behandeling geen sprake is en waarbij vooral in de uitkeringsfase bescherming wordt geboden tegen economische tegenwind. Als we de vaart erin houden, kan het volgende kabinet een vliegende start op het pensioenterrein maken.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.