nieuws

Kostenbeheersing blijft lastig voor pensioenfondsen

Pensioen 1257

Bij 230 pensioenfondsen zijn de kosten voor vermogensbeheer vorig jaar toegenomen. Dit meldt het Financieele Dagblad op basis van onderzoek door LCP en de Pensioenfederatie. In totaal namen de beheerskosten iets af, maar dit was vooral te danken aan de pensioenreuzen ABP en PFZW die door lagere rendementen minder bonussen uitkeerden. 

Kostenbeheersing blijft lastig voor pensioenfondsen

Pensioenfondsen belegden eind 2015 gezamenlijk ongeveer € 1.150 mrd aan pensioengeld. Voor het beheer betaalden ze gemiddeld 0,47% over dit vermogen. In 2014 was dit 0,52%. Bij de overige pensioenfondsen waren de beleggingskosten in 2015 gemiddeld 0,39%, waar ze in 2014 nog op 0,38% uitkwamen.

De transactiekosten van de pensioenfondsen stegen in 2015 tot 0,09%. De totale beheerskosten stegen in 2015 van € 6,3 mrd naar € 6,4 mrd, doordat het pensioenvermogen toenam. De uitvoeringskosten bleven stabiel op € 119 per deelnemer per jaar. Bij de grootste dertien fondsen gingen deze kosten omlaag, maar bij het merendeel van de fondsen stegen deze kosten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.