nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt licht

Pensioen

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand november met een procentpunt gestegen van 102% naar 103%. Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt.

Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt licht

Daarmee wordt de stijging van de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen maanden voortgezet. Per 1 oktober stond de dekkingsgraad nog op 99%. De beleidsdekkingsgraad daalde echter met één procentpunt. Volgens Aon Hewitt wordt de beperkte stijging van de gemiddelde dekkingsgraad veroorzaakt door een licht positief effect op de obligatieportefeuille terwijl de waardering van de verplichtingen gelijk zijn gebleven.

De beleidsdekkingsgraad, die gebaseerd is op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is in de maand november gedaald van 105% naar 104%. “Deze daling komt door het wegvallen van een hoge dekkingsgraad uit het gemiddelde. Met een beleidsdekkingsgraad van 104% is er sprake van een dekkingstekort en dit kan leiden tot pensioenkortingen in de toekomst”, aldus Aon Hewitt. De korte rente daalde licht in november. De Ultimate Forward Rate (UFR), die bepalend is voor lange looptijden, bleef 3,2%. De rente op de middellange termijn steeg echter licht, waardoor per saldo de verplichtingen ongeveer gelijk bleven.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.