nieuws

Tweede Kamer wil opheldering over pensioenpremies

Pensioen

De Tweede Kamer wil opheldering over het bericht dat de meeste pensioenfondsen hun premies niet verlagen, terwijl de pensioenopbouw wel minder is geworden.

Tweede Kamer wil opheldering over pensioenpremies

PvdA, PVV en D66 hebben vragen daarover aan staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken), naar aanleiding van een publicatie in het FD van dinsdag. Volgens een eigen onderzoek van die krant onder bedrijfstakpensioenfondsen heeft slechts een kwart van deze fondsen de premies verlaagd.
Sinds 1 januari mag er jaarlijks nog slechts 1,875 % van het brutoloon met fiscale hulp worden gespaard voor de oude dag. Eerder was dat nog 2,15%. Het kabinet rekende erop dat deze maatregel zou leiden tot een forse verlaging van de pensioenpremies.

Volgens PVV-Kamerlid Barry Madlener blijkt nu dat de maatregel van het kabinet ‘volksverlakkerij’ was. Vooral jongeren zijn nu de dupe: zij betalen ‘een hogere prijs voor een aanzienlijk minder pensioen’, zegt Madlener. Hij zal Klijnsma oproepen de wet terug te draaien. De Kamer debatteert woensdag met de staatssecretaris over pensioenen.

Ook PvdA-Kamerlid Roos Vermeij en D66-Kamerlid Steven van Weyenberg willen Klijnsma aan de tand voelen over de pensioenpremies. Van Weyenberg onderstreept dat de grote pensioenfondsen, zoals ABP, hun premies wel verlaagd hebben. Veel werknemers betalen hierdoor een lagere premie. ‘Maar helaas niet overal. Dit geld is van werknemers en dat moet dus terug naar werknemers.’

Vermeij wijst erop dat is afgesproken dat De Nederlandsche Bank als toezichthouder de vinger aan de pols zou houden bij het vaststellen van de premies door de pensioenfondsen. Vermeij en Van Weyenberg vermoeden dat de lage rentestand een rol speelt bij het besluit van de fondsen om de premies niet te verlagen.
(ANP)

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.