nieuws

RPA luidt noodklok over aanpassing pensioenregelingen

Pensioen

Het Registerpensioenadviseurs (RPA) wil meer tijd om de wijzigingen voor de pensioenregelingen per 1 januari 2015 door kunnen te voeren. Renato Lombardini, voorzitter van het RPA: “Wij doen een dringende oproep aan de overheid om werkgevers en verzekeraars meer tijd te geven voor het doorvoeren van fiscale aanpassingen.”

RPA luidt noodklok over aanpassing pensioenregelingen

Zo’n 40.000 bedrijven die hun pensioenregelingen bij verzekeraars hebben ondergebracht, komen in tijdnood, zegt het RPA. Per 1 januari 2015 moeten de fiscale wetswijzigingen worden doorgevoerd waardoor werknemers een lager pensioen opbouwen. Volgens het RPA worden werkgevers door de tijdsdruk gedwongen de voorstellen van verzekeraars snel te accepteren en de wijzigingen door te voeren. “Er is geen tijd voor een goed overleg over de consequenties met de werknemer.”

Lombardini: “We signaleren in de praktijk al veel problemen en zijn bang dat werkgevers in een spagaat belanden: als hij niet voor 1 januari handelt, krijgt hij een zware fiscale claim. Als hij wel handelt en later blijkt dat hij onvoldoende heeft geïnformeerd, heeft hij een potentiële pensioenclaim.”

Consequenties
Als de wijzigingen niet per 1 januari zijn doorgevoerd, wordt de totale waarde van de in het verleden opgebouwde pensioenwaarde ineens progressief belast, plus een revisierente van 20%. Dit kan maximaal leiden tot een heffing van 72%, zegt het Registerpensioenadviseurs.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.