nieuws

MAX-docu over pensioenbeleggingen leidt tot Kamervragen

Pensioen

Henk Krol (50PLUS) heeft Kamervragen gesteld over de documentaire ‘Zwarte Zwanen, gokken met uw pensioenpremie’ die op 1 juli door omroep MAX is uitgezonden. Hij wil meer weten over het toezicht op de partijen die betrokken zijn bij het beleggen van de Nederlandse pensioenpot.

MAX-docu over pensioenbeleggingen leidt tot Kamervragen

In de uitzending onderzoekt journalist Cees Grimbergen de Nederlandse pensioenindustrie. Hij maakt duidelijk dat de grootste beleggers, mede dankzij Nederlandse pensioenpremies, tot wel honderd miljoen euro per jaar per persoon verdienen. “Van dat inkomen kun je het jaarloon van 2500 verpleegkundigen betalen. Kunnen de beleggingskosten, 4,5 à 6 miljard euro, omlaag?” Ook toont Zwarte Zwanen aan dat er in het geheim kosten door de pensioenfondsen betaald worden.
Voor Krol was de uitzending aanleiding voor Kamervragen aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij wil weten hoe het toezicht is geregeld op alle verschillende partijen die betrokken zijn bij het beleggen van pensioengeld in Nederland en daarbuiten. “Wie is waar verantwoordelijk voor? Is dit toezicht vanwege de mate van versnipperdheid überhaupt wel praktisch uitvoerbaar?”
Andere vragen van Krol zijn:

  • Vindt u het terecht dat er, in tijden dat er tot wel 6% gekort wordt op pensioenen van het pensioenfonds metaal en techniek, vijf miljoen euro wordt bijgestort in het pensioenfonds van de pensioenuitvoerder MN waarop niet gekort is, betaald uit het pensioenfonds metaal en techniek waarop wel gekort is? Als u dit niet vindt zou u dan bereid zijn maatregelen te nemen die moeten voorkomen dat dit in de toekomst nogmaals kan gebeuren?
  • Deelt u de mening dat er meer openheid en transparantie moet komen over de hoogte van de kosten en de mate van risico die pensioenfondsen nemen? Bent u bereid dit juridisch te regelen?
  • Deelt u de mening dat het aan pensioenopbouwers en gepensioneerden niet uit te leggen is dat er salarissen uitbetaald worden aan pensioenuitvoerders- en beleggers tot wel 60 maal de Balkenendenorm in tijden dat er op hun pensioen(opbouw) gekort moet worden?
  • Deelt u de mening dat goede prestaties met een marktconform salaris beloond mogen worden maar dat er dan tevens een mogelijkheid moet zijn om slecht presteren te kunnen bestraffen, omdat er anders immers geen prikkel tot het nemen van voorzichtigheid is?
Reageer op dit artikel