nieuws

AFM legt boete op aan failliete PensioenPlanner

Pensioen

PensioenPlanner, het intermediairbedrijf dat begin dit jaar failliet ging, heeft alsnog een boete van € 130.000 van de AFM gekregen. PensioenPlanner heeft volgens de toezichthouder in de periode 1 maart 2010 tot 28 maart 2011 nagelaten zorg te dragen voor de vakbekwaamheid in haar bedrijf.

AFM legt boete op aan failliete PensioenPlanner

De AFM concludeert dat slechts twee van de door PensioenPlanner aangemerkte feitelijk leidinggevenden beschikten over de relevante diploma's en PE-punten. Tijdens de onderzoeksperiode had het bedrijf ongeveer 100 werknemers in dienst die zich bezig hielden met financiële dienstverlening. Uit 15 onderzochte dossiers uit die periode en het bedrijfsvoeringsmodel dat PensioenPlanner had opgezet, is niet gebleken dat de twee vakbekwame personen zich bemoeid hebben met de verstrekte adviezen. Daarnaast beschikte PensioenPlanner niet over een adequaat systeem en adequate procedures om het bedrijfsvoeringsmodel te waarborgen.
Pensioenplanner is op 31 januari 2012 failliet verklaard. De AFM maakte al eerder bekend onderzoek te doen naar het bedrijf. "Deze boete komt voort uit een deel van dit onderzoek. Het totale onderzoek is hiermee afgerond", aldus de AFM.
De AFM beseft dat het bedrag van de boete niet is aan te merken als een pre-faillissementsvordering, die bij de curator kan worden aangemeld en die meedeelt bij de verdeling van de boedel.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.