nieuws

In drie stappen naar beter pensioeninzicht

Pensioen

De Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars ontwikkelen een communicatie-instrument waarmee pensioendeelnemers makkelijker inzicht krijgen in hun oudedagsvoorziening. Het model, Pensioen 1-2-3, bestaat uit drie lagen. Het nieuwe instrument moet vanaf 2014 de huidige startbrief vervangen en wellicht ook de toelichting op het Uniform Pensioenoverzicht (UPO).

In drie stappen naar beter pensioeninzicht

‘Laag 1′ geeft met korte teksten en heldere inconen inzicht in de belangrijkste kenmerken van de eigen pensioenregeling.  In laag 2 moet de deelnemer meer informatie kunnen vinden over de deelonderwerpen. Voor de liefhebbers is er laag 3. Hierin komen alle ins en outs van de pensioenregeling. Per deelonderwerp is meer informatie beschikbaar in ‘laag 2′. Voor de echte liefhebber is er ‘laag 3′, met daarin alle ins en outs van de pensioenregeling.
Directeur Harold Herbert van het Verbond en voorzitter Kick van der Pol van de Pensioenfederatie presenteerden het prototype van ‘laag 1′ gisteren tijdens het jaarcongres van de Pensioenfederatie. Volgens beide  partijen worden de huidige pensioenbrieven en -overzichten in de praktijk slecht gelezen, omdat ze te lang, onoverzichtelijk en niet goed vergelijkbaar zijn.
“Consumententesten wijzen uit dat deze nieuwe aanpak, met heldere icoontjes, veel meer tot lezen aanzet. Je ziet bijna in een oogopslag wat je pensioenregeling wel en niet voor je regelt”, aldus directeur Harold Herbert. “Dit wordt des te belangrijker omdat er steeds meer soorten pensioencontracten komen, met uiteenlopende risico’s en zekerheden.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.