nieuws

Afschaffing provisie leidt tot einde Provitas

Pensioen

Het Haarlemse intermediairbedrijf Provitas is door de rechtbank failliet verklaard. Eigenaar René Rietveld besloot faillissement aan te vragen omdat een van de belangrijkste verzekeraars waarmee zaken werden gedaan de afsluitprovisie op complexe producten per 1 juli heeft afgeschaft.

Afschaffing provisie leidt tot einde Provitas

Welke verzekeraar dat is, wil curator Rick Hoff niet zeggen; bekend is dat Zwitserleven en Generali eerder dit jaar aankondigden met ingang van deze maand geen afsluitprovisie meer uit te keren op complexe levenproducten. Provitas, ook actief onder de naam Next Pensioen, benaderde intermediairbedrijven met zakelijke contacten om vervolgens bij werknemers individuele pensioenverzekeringen te sluiten teneinde een pensioengat op te lossen. Met Next Pensioen werd ingezet op het oversluiten van 'woekerpolissen' naar bankspaarproducten.
Omdat het bedrijf zelf geen klantenportefeuille had, veroorzaakte het wegvallen van afsluitprovisie vrijwel direct problemen, aldus Hoff. "De schuldenlast is echter beperkt: volgens opgave zo'n € 80.000." De vijf werknemers is ontslag aangezegd.
Rietveld was voordat hij met Provitas van start ging aandeelhouder van het in 2003 omgevallen Profinesse, maar had zijn belang twee jaar daarvoor al verkocht aan SNS Reaal.
In Assen is het faillissement uitgesproken over Palstra Leek, een zusterbedrijf van het eind mei al failliet verklaarde Palstra Roden. Eigenaar Paul Palstra was tot voor kort franchisenemer van De Hypotheekshop, maar werkte de laatste tijd onder de naam Hypotheek Advieswijzer.

Reageer op dit artikel