'Ik wilde gewoon weer lekker fulltime aan de bak kunnen'

'Ik wilde gewoon weer lekker fulltime aan de bak kunnen'

Ondernemers willen doen waar zij goed in zijn: ondernemen. Zoals Steven van der Waard (35), die met zijn ouders een melkveehouderij heeft. Wat betekent: hart voor de zaak, maar ook worstelen met de fysieke belasting die het werk soms vraagt. Een arbeidsdeskundige deed hem inzien dat Steven ook anders te werk kon gaan.

Dol op mijn werk ondanks de uitdagingen

“Het ‘boeren’ zit in mijn bloed. Ik ben geboren en getogen op een boerderij in het oosten van het land. Hier hebben mijn ouders een kleine melkveehouderij, een VOF. Als kind wist ik al: dit wil ik ook. Ik hou van het buitenleven en de dynamiek die deze branche met zich meebrengt. Na de landbouwvakschool heb ik me bij het bedrijf van mijn ouders aangesloten. Ik ben dol op mijn werk, ook al heeft het zijn uitdagingen. Het is vaak aanpoten met z’n drietjes. Bovendien wordt de wetgeving met de jaren strenger. En de administratie lijkt alleen maar te groeien.”

Discussie over manier van werken

“En dat niet alleen. De wereld om ons heen verandert, wat ook landbouw beïnvloedt. Duurzaam ondernemen is dan ook essentieel. Net als automatisering. Als melkveehouderij moet je daarin meegaan, vind ik. En niet alleen omdat de consument en de economie dat verlangt. De oude manier van werken, zoals handmatig melken en stallen uitmesten, heeft ook een persoonlijke weerslag. Mijn ouders zien dat anders. Duurzaam ondernemen zien zij vooral als iets ‘ingewikkelds’, met een peperduur prijskaartje. Om nog maar te zwijgen over het upgraden van de automatisering. Het afgelopen jaar hebben we daar best wat discussies over gevoerd.”

Verder kijken dan lichamelijke klachten

“Vorig jaar was de koek letterlijk op. Ik kreeg langdurige klachten aan mijn schouder. Jarenlang handmatig melken en de stallen uitmesten, laten nu eenmaal zijn sporen na. Maar ik wilde koste wat het kost doorgaan. En mijn ouders niet opzadelen met nog meer werk. Maar ook al wilde mijn hoofd wel, mijn lichaam kón niet meer. Als ik de stallen aan het schoonmaken was, verging ik van de pijn. Mijn vrouw zei: ‘Steven, dit gaat zo niet langer. Je gaat nú de verzekeraar bellen om je arbeidsongeschikt te melden’. Ik leefde op dat moment letterlijk op enorme hoeveelheden pijnstillers per dag. Ik wist: ze heeft gelijk. En dus nam ik contact op met mijn verzekeraar om mezelf gedeeltelijk arbeidsongeschikt te melden. De claimbehandelaar stelde voor om een arbeidsdeskundige langs te laten komen. Om zo een goed beeld te krijgen van het bedrijf en onze werkomstandigheden. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten. Maar liet het maar over me heen komen.”

Werkomstandigheden in beeld krijgen

“Een paar dagen later kwam er een arbeidsdeskundige op de boerderij langs. Zij vroeg door over wat ik door mijn fysieke klachten niet meer kon. Hoe hadden wij ons bedrijf georganiseerd? En onder welke werkomstandigheden? Er werd geadviseerd om enkele elektronische hulpmiddelen aan te schaffen. Dit om bijvoorbeeld het uitmesten makkelijker te maken. Ook bood ze me de mogelijkheid om een fysieke training bij een arbeidsfysiotherapeut te volgen. Dat sprak me wel aan, want de pijn in mijn schouder was ik spuugzat. Ik wilde gewoon weer lekker fulltime aan de bak kunnen. Gelukkig kon ik voor dat fysieke programma terecht bij een gecontracteerde fysio bij mij in de buurt. Ook hiervoor kreeg ik ‘werkbezoek’ op de boerderij en werd er uitvoerig gekeken naar de werkomstandigheden. De fysio stelde vervolgens een persoonlijk behandelplan op. Centraal stonden een rits aan oefeningen die mijn bovenlichaam sterker maakte. Ook een betere houding tijdens het werk was een belangrijk speerpunt.”

Snel en gezond weer aan de slag

“De week na het gesprek met de arbeidsdeskundige kon ik al aan de slag bij de fysio. Fijn zo snel, want als ondernemer is tijd nu eenmaal geld. Na een maand merkte ik lichamelijk al verschil. Met een paar eerste aanpassingen qua automatisering in ons bedrijf om het fysiek zware werk te verlichten en de training ging het al een stuk beter.  Na drie maanden was ik zelfs weer helemaal op de been en zo goed als pijnvrij. Wát een verademing! Inmiddels ben ik weer volledig aan het werk. En ook al heb ik nauwelijks klachten meer, mijn fysio-oefeningen blijf ik trouw doen. Want wederom uit de running zijn of beperkt kunnen werken? Dat wil ik niet nog eens. Ook mijn ouders zien in dat automatisering bijdraagt aan een gezondere, betere manier van werken. Dat gesprek over meer duurzaam en moderner werken, staat dus zeker weer op de agenda!”

Herkenbaar?

Arbeidsongeschiktheid kan ook u of uw relaties overkomen. Meer weten? Bekijk hier alle informatie over de Collectieve AOV van Avéro Achmea.

Dit is een partnerbijdrage van Avéro Achmea. Bekijk hier een volledig overzicht van partnerberichten van Avéro Achmea.