nieuws

‘Na starter komt ook doorstromer in de knel’

Financiële planning 4323

Het gemiddeld hypotheekbedrag dat doorstromers nodig hebben om een huis te kopen stijgt tot boven de NHG-grens. Hierdoor komt ook deze groep kopers in de knel, vooral in de Randstad. Dat concludeert De Hypotheker uit een onderzoek naar de stijgende huizenprijzen. Volgens de adviesketen dreigt een waterbedeffect: doorstromers uit de grote steden zullen ook de prijzen opstuwen in omliggende regio’s.

‘Na starter komt ook doorstromer in de knel’

Bij starters steeg afgelopen jaar het gemiddelde hypotheekbedrag naar € 205.089, een groei van 6,5%. Bij doorstromers was sprake van een stijging van 6,3%. Voor hen ligt het gemiddelde hypotheekbedrag inmiddels op € 277.016. Dat is boven de nieuwe NHG-norm van € 265.000. In Utrecht hebben doorstromers zelfs een 21,4% hogere hypotheek nodig dan vorig jaar.

Minder NHG-hypotheken

Volgens De Hypotheker krijgen doorstromende huizenkopers in de grote steden nauwelijks meer een voet tussen de deur. De verhoogde NHG-grens is volgens de adviesketen niet genoeg om een woning in de Randstad mee te financieren. Mede hierdoor daalde het aantal hypotheken dat met NHG wordt gesloten met 7,5% ten opzichte van een jaar eerder, stelt De Hypotheker.

Waterbedeffect

De huizenmarkt in de Randstad dreigt hierdoor op slot te gaan, voor zowel starters als doorstromers, waarschuwt het adviesbedrijf. “Door de stijgende huizenprijzen en strengere leennormen lijkt de woningmarkt steeds meer het domein van de doorstromer te zijn”, zegt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker, in een persbericht. “Toch blijken nu ook doorstromers last te hebben van de sterk stijgende huizenprijzen en het onvoldoende gevarieerde aanbod van woningen. Ook zij lijken in de knel te komen en moeten uitwijken naar omliggende regio’s waardoor een waterbedeffect ontstaat. Met de overwaarde van hun woning drijven ze namelijk op hun beurt de prijzen in omliggende plaatsen op.”

Reageer op dit artikel