nieuws

‘Meevallers’ ABN Amro teniet door hypotheekrente-rechtszaak

Financiële planning 1300

In de winstcijfers die ABN Amro volgende maand presenteert over het vierde kwartaal, zal een aantal eenmalige baten en lasten zijn verwerkt. Per saldo zullen die een verwaarloosbaar effect hebben op het resultaat, liet de bank vandaag via het ANP weten. Nieuwe lasten doen de meevallers van de bank evenwel teniet, ABN Amro moet mogelijk voor tientallen miljoenen euro’s aan schadevergoedingen uitkeren door de berekening van te hoge boeterentes.

‘Meevallers’ ABN Amro teniet door hypotheekrente-rechtszaak

ABN Amro heeft afgelopen kwartaal een boekwinst van € 114 miljoen overgehouden aan de verkoop van zijn resterende belang in creditcardaanbieder Visa. Daarnaast valt een bedrag van € 125 miljoen vrij uit een potje dat de bank opzij had gezet om klanten te compenseren die een te hoge boeterente hebben betaald bij het oversluiten van hun hypotheek. Ook blijkt ABN Amro uit te zijn gegaan van een te hoog bedrag aan misgelopen rente op slechte leningen. Die twee posten zijn samen goed voor een meevaller van € 125 miljoen.

Rentederivatendossier

Nieuwe lasten doen die meevallers evenwel teniet. Vorige maand verloor ABN Amro in hoger beroep een rechtszaak tegen klanten die jarenlang een te hoge hypotheekrente hebben betaald. ABN Amro moet mogelijk voor tientallen miljoenen euro’s aan schadevergoedingen uitkeren. Daarvoor heeft de bank € 50 miljoen extra opzij gezet. Daarnaast is een extra voorziening nodig van € 80 miljoen tot € 100 miljoen in het rentederivatendossier. Een eerder aangekondigde reorganisatie zorgt voor een kostenpost van € 100 miljoen.

‘Euriborhypotheek’

In 2015 oordeelde de rechter dat ABN onterecht jarenlang te veel hypotheekrente had gerekend. ABN had tussentijds extra renteopslagen afgekondigd voor klanten met een zogeheten euriborhypotheek. Volgens de rechter waren die opslagen onterecht, onder meer omdat de bank van tevoren niet goed genoeg had uitgelegd hoe de voorwaarden van de hypotheken konden veranderen. De bank verloor bij het gerechtshof in Amsterdam een hoger beroep in een zaak rond het terugbetalen van hypotheekrente aan duizenden klanten. De rechtszaak was aangespannen door claimstichting Stop de Banken.

Reageer op dit artikel