nieuws

‘Concurrentie werkt momenteel als rem op stijging hypotheekrente’

Financiële planning 2457

Van paniek bij geldverstrekkers is nog geen sprake na de recente stijging van de kapitaalmarktrente. Dat constateert De Hypotheekshop in zijn beschouwing over de renteontwikkeling. Bijna alle grote aanbieders voerden verhogingen door, maar die zijn vooralsnog minimaal van aard. De felle concurrentiestrijd lijkt de stijging van de hypotheekrente te dempen, aldus de adviesketen.

‘Concurrentie werkt momenteel als rem op stijging hypotheekrente’

Volgens De Hypotheekshop heeft de concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt een remmende werking op de stijging van de hypotheekrente. De laatste twee weken hebben bijna alle grote aanbieders hun rentes verhoogd. In de meeste gevallen was dit echter met een minimaal verschil. Sommige geldverstrekkers hebben hun tarieven bovendien nog niet gewijzigd.

Lichte rentetoename

Dat is opvallend, vindt De Hypotheekshop. De kapitaalmarktrente is sinds medio december met 0,3 procentpunt gestegen. Ook vorige week liep die op, omdat beleggers een valutaoorlog vrezen tussen de VS en Europa. De onzekerheid op de kapitaalmarkt zal bovendien toenemen doordat het einde van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) nadert, voorspelt de adviesketen. Beleggers reageren doorgaans zeer gevoelig op alle communicatie vanuit de ECB. En hoewel geldverstrekkers nog niet in paniek raken, moet volgens De Hypotheekshop nog steeds rekening worden gehouden met een lichte rentetoename in 2018.

Reageer op dit artikel