nieuws

Termijnen en rentetarieven verhuisregelingen lopen flink uiteen

Financiële planning 563

Bijna alle hypotheken bieden de mogelijkheid om bij een verhuizing de rente mee te nemen, maar de voorwaarden waaronder dat kan verschillen nogal. Dat blijkt uit onderzoek van MoneyView naar de regelingen bij 61 annuïtaire hypotheken. Bij de ene bank moet de nieuwe hypotheek uiterlijk passeren op de dag dat de oude wordt afgelost, terwijl dit bij een andere geldverstrekker langer dan een jaar mag duren.

Termijnen en rentetarieven verhuisregelingen lopen flink uiteen

Van de 61 annuïtaire hypotheken die MoneyView onderzocht hebben er 60 een verhuis- of meeneemregeling: bij deze producten kan de oude hypotheek worden meegenomen naar een nieuwe woning. Alleen de investeringshypotheek van NIBC kent die voorwaarde niet. Vooral de oversluittermijnen en de rentetarieven in de overbruggingsperiode verschillen nogal van bank tot bank.

0 tot 15 maanden

Bij 4 aanbieders moet de oude woning eerst verkocht zijn voordat men van de regeling gebruik kan maken. Het overgrote deel, 43 producten staat toe de nieuwe akte te tekenen binnen een half jaar. Bij 3 producten moet dit bij het meenemen van de hypotheek binnen 3 maanden gebeuren. Zeven hypotheekverstrekkers bieden termijnen die uiteenlopen van 9 tot 15 maanden.

Verscheidene rentetarieven

Wanneer een aanbieder het toestaat om de nieuwe woning aan te kopen voordat de oude is verkocht dan blijft bij 22 van de 61 onderzochte producten de oude lening tegen de contractrente doorlopen. Bij 7 producten wordt die rente omgezet naar variabele rente. Verder krijgen 6 producten het tarief van het overbruggingskrediet, 6 krijgen het 1-jaarstarief, 7 het 2-jaarstarief en bij 1 product wordt het 5-jaarstarief gehanteerd. Van 6 producten heeft MoneyView hierover geen gegevens gekregen.

Gewijzigde acceptatiecriteria

Gebruikmaken van de verhuisregeling kan lang niet altijd. In sommige situaties voldoen klanten na verhuizing niet meer aan de acceptatiecriteria van de hypotheekverstrekker. Dat kan zijn omdat die criteria zijn verscherpt of omdat de persoonlijke situatie van de klant is veranderd.  Hij is bijvoorbeeld zzp’er geworden of met pensioen gegaan, waardoor hij niet meer voldoet aan de inkomenscriteria. Ook kan het zijn dat een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie na verhuizing niet meer aan de NHG-voorwaarden voldoet. Eerder dit jaar riep Vereniging Eigen Huis geldverstrekkers op deze beperking duidelijker in hun voorwaarden op te nemen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.