nieuws

CBS en Kadaster: Grootste stijging huizenprijzen in 15 jaar

Financiële planning 477

Bestaande koopwoningen waren in juni 8% duurder dan in juni 2016. Dat is de grootste prijsstijging na maart 2002. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster over de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen.

CBS en Kadaster: Grootste stijging huizenprijzen in 15 jaar

De Prijsindex Bestaande Woningen van het CBS en het Kadaster meet de verandering van huizenprijzen tussen de huidige maand en diezelfde maand in het jaar ervoor. Ten opzichte van het dieptepunt van de woningmarktcrisis in juni 2013 liggen de prijzen nu 18,5% hoger. Ten opzichte van het hoogtepunt op de markt in augustus 2008 liggen de huidige prijzen nog 6,9% lager. Het gemiddelde prijsniveau van bestaande koopwoningen was in juni 2017 ongeveer even hoog als in augustus 2006.

Prijzen Noord-Holland hoger dan voor crisis

Noord-Holland kwam in het tweede kwartaal van 2017 als eerste provincie boven het niveau van 2008 uit. De prijzen van koopwoningen lagen daar gemiddeld 2% hoger in vergelijking met het vorige hoogtepunt. De provincie dankt die groei vooral aan de prijsontwikkeling in Amsterdam en omliggende gemeenten. De prijzen in de hoofdstad liggen al langer boven het niveau van 2008, net als in Rotterdam en Utrecht overigens. Als laatste van de vier grote steden waren in het tweede kwartaal van dit jaar ook in Den Haag de huizenprijzen hoger dan voor de crisis.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.