nieuws

Kamervragen over compensatie boeterente

Financiële planning 1900

Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) heeft demissionair minister Dijsselbloem van Financiën vragen gesteld over de nieuwe AFM-leidraad voor het berekenen van boeterente voor oversluitende hypotheekklanten.

Kamervragen over compensatie boeterente

Nijboer wil van de minister weten wie te hoge kosten in rekening brengen bij het oversluiten van een hypotheek naar een lagere rente. “Welke sancties kunnen hypotheekaanbieders die teveel boeterente in rekening hebben gebracht tegemoet zien?”, vraagt hij. “Wat vindt u ervan dat dit probleem al in september 2016 bekend was en dat er kennelijk daarna alsnog consumenten zijn gedupeerd?”

Ook compensatie voor eerdere boete

Daarnaast vraagt het Kamerlid zich af of en hoe consumenten automatisch worden gecompenseerd en hoe klanten te bereiken zijn die er niet van op de hoogte zijn dat zij te veel boeterente hebben betaald. Bovendien zou ook te veel betaalde boeterente van voor 14 juli 2016 moeten worden gecompenseerd, vindt Nijboer. “Hoe verhoudt het niet vergoeden van eerder te veel in rekening gebrachte boeterente zich tot de zorgplicht en normale, ethische omgangsvormen?” Tot slot wil hij weten wat banken doen om toekomstige benadeling van oversluiters te voorkomen en wat de fiscale consequenties zijn van het terugbetalen van te veel berekende boeterentes.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.