nieuws

ING: minder hypotheken en lagere risico’s

Financiële planning 883

De waarde van de Nederlandse hypotheekportefeuille van ING is afgelopen jaar gedaald van €126,7 miljard eind 2015 naar €120,9 miljard eind 2016. Door de aantrekkende economie en de opkrabbelende huizenmarkt slonken ook de risico’s op het hypotheekkapitaal.

ING: minder hypotheken en lagere risico’s

Dat blijkt uit het jaarverslag dat CEO Ralph Hamers woensdag presenteerde. ING boekte in 2016 een winst van bijna €5 miljard, 18% meer dan over 2015. De totale opbrengsten van de bank stegen met 5,5 procent naar €17,5 miljard.

De waarde van de Nederlandse hypotheken groeide niet mee. ING moest het afgelopen jaar €6 miljard inleveren op de nationale portefeuille. De bank profiteerde niet van het toegenomen aantal hypotheekaanvragen door Nederlandse huizenkopers.

Risico’s op hypotheken gehalveerd

Doordat de huizenmark aantrok en de economie uit het dal kroop, hoefde ING wel minder geld te reserveren om risico’s van de hypotheekportefeuille te kunnen opvangen. In het laatste kwartaal van 2015 had de bank nog €59 miljoen aan risicoreserves in de begroting staan; een jaar later was dit bedrag afgeboekt tot €29 miljoen, een halvering.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.