nieuws

Hypotheekrente stijgt waarschijnlijk weer

Financiële planning 5543

De Hypotheekshop verwacht dat door de nieuwe Basel-regels de hypotheekrente zal stijgen, in het bijzonder bij hypotheken tussen de 90 en 100 % van de woningwaarde.

Hypotheekrente stijgt waarschijnlijk weer

De nieuwe Basel-regels treden in werking per 1 januari 2022 met hogere kapitaaleisen voor de grootbanken als gevolg. De Hypotheekshop spreekt de verwachting uit dat door Basel 4 de hypotheekrente zal stijgen en in het bijzonder bij hypotheken tussen de 90 en 100% van de woningwaarde.

Woningmarkt

Ook voorspelt de Hypotheekshop dat pensioenfondsen en verzekeraars hierdoor waarschijnlijk nog actiever zullen worden op de woningmarkt. “Afgelopen week toonden de banken zich in ieder geval nog zeer actief op het rentefront: zowel Rabobank, ING als SNS Bank verlaagden hun tarieven. Als gevolg van alle renteverlagingen daalden de gemiddelde hypotheekrentes over de hele linie.” Het aantal hypotheekaanvragen lag volgens de Hypotheekshop afgelopen week weer hoog. “Met nog drie weken te gaan is landelijk het aantal aanvragen in 2017 (HDN) nu al hoger dan in heel 2016 (350.000).”

Bedrijfsmodellen

Advies- en accountantsorganisatie PwC spoorde eind vorige week, na het gesloten Basel 4 akkoord, banken aan tot het heroverwegen van strategie en bedrijfsmodellen. Volgens PwC leiden de nieuwe kapitaaleisen ertoe dat banken meer rente en hogere vergoedingen aan klanten moeten gaan berekenen. Voor onder meer verzekeraars en fintechs lokt dan een groei van het marktaandeel, met name op het gebied van hypotheken.

Woninghypotheken

Nederlandse banken gaven naar aanleiding van het gesloten akkoord vorige week aan dat ze zich zorgen blijven maken over een internationaal gelijk speelveld voor banken. Nederlandse banken zouden extra hard worden getroffen door de nieuwe kapitaaleisen om ze anders dan in andere landen woninghypotheken hoofdzakelijk op de balans houden. Eerder dit jaar waarschuwde de bankenvereniging ervoor dat kapitaaleisen de hypotheekrente in de Nederland met wel 1 procentpunt kunnen stuwen.

Reageer op dit artikel