nieuws

Wehkamp-gedupeerde: ‘Ik realiseerde me niet dat 14% wel veel is’

Financiële planning 2879

Wat zo makkelijk lijkt, kan hele grote gevolgen hebben. Dat is de waarschuwing die een Rotterdamse Wehkamp-klant alsnog wil meegeven aan andere uitkeringsgerechtigden die kopen op afbetaling. Het verhaal van de man stond dit weekend centraal in een uitzending van Kassa.

Wehkamp-gedupeerde: ‘Ik realiseerde me niet dat 14% wel veel is’

De Rotterdammer wil naar aanleiding van het programma toch nog een paar dingen toelichten. Wat begon met een enkele aankoop tot een bedrag van € 750 groeide uiteindelijk uit tot pakweg een hele huisraad van € 3.400. “Inmiddels is dat bedrag door de rente opgelopen tot € 5.000. Natuurlijk wist ik dat ik aankopen op afbetaling deed, maar ik realiseerde me niet dat het rentepercentage zo hoog was en zulke grote gevolgen zou hebben. Wettelijk gezien mag je op 14% gaan zitten, maar het is wel wrang dat Wehkamp op dat maximum gaat zitten.”

Beoordeling uitkering

Ook vindt hij het vreemd dat hij bij Wehkamp wel op afbetaling kon kopen maar dat hij bij geen enkele kredietverstrekkers op basis van zijn Wajong-uitkering in aanmerking komt voor een krediet. “Het is gewoon te makkelijk. Je hoeft er niet eens voor te tekenen.” Tegenover Kassa heeft het online winkelbedrijf al laten weten de kredietbeoordeling nader tegen het licht te houden, waarbij ook wordt gekeken naar de beoordeling van de uitkeringen.

Kritiek op uitgavenpatroon

Van diverse kanten heeft de Rotterdamse Wehkamp-klant al kritiek gehad op zijn uitgavenpatroon en de keuze voor kopen of afbetaling. “Maar op dat moment had ik het geld niet voorhanden. Als mensen zeggen dat een televisie van € 500 duur is, dan weten ze blijkbaar niet dat een echt dure tv meer dan € 1.000 kost. Iedereen heeft een wasmachine nodig. Die kan ik misschien bij de kringloopwinkel kopen maar dan zit er geen garantie op. De droger die ik bij Wehkamp kocht was een warmtepompdroger. Die gebruikt veel minder energie dan goedkope drogers die veel meer stroom vreten.”

Hij benadrukt hij de schuld bij Wehkamp uiteindelijk wel kan terugbetalen maar dat hij daar wel 65 maanden mee bezig is à € 73 per maand.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.