nieuws

Viisi: ‘Waarschuwing Hypotheker over gevaren rentevaste periode 30 jaar klopt niet’

Financiële planning 6909

Frank Tukker, mede-oprichter van hypotheekadviesbureau Viisi, is het niet eens met de waarschuwende uitspraken van Wytzejan de Jong. De Jong, algemeen directeur van De Hypotheker, stelde vanochtend dat de populariteit van de rentevaste periode van 30 jaar flinke nadelen met zich mee kan brengen. Volgens Tukker redeneert De Jong te kort door de bocht.

Viisi: ‘Waarschuwing Hypotheker over gevaren rentevaste periode 30 jaar klopt niet’

Tukker begrijpt niet waarom De Hypotheker deze waarschuwing geeft. “Waarom zou je hier voor waarschuwen, is er een gevaar? Volgens mij moet je ieder geval apart bekijken, in sommige gevallen kan deze rentevaste periode ook voordelig uitvallen. Het bericht komt nu over alsof we met ons allen voor een rode knop staan waar we op moeten drukken. Er worden teveel shortcuts in de redeneringen meegenomen. De rente is historisch op een absoluut dieptepunt, dus het is op zich niet vreemd dat de consument overweegt de rente vast te zetten. Naast de puur rekenkundige afweging is de zekerheid die je als huisbezitter hebt ook een bijkomend argument.”

Oudere mensen

Tukker zegt verder: “Hij geeft aan dat 20% kiest voor 30 jaar vast. Als ik kijk op Hypotheken Data Netwerk (HDN), dan gaat het om 8,54%. Het zou best kunnen dat dat voor een groot deel aflossingsvrije hypotheken zijn van bijvoorbeeld oudere mensen. De Jong geeft ook aan dat naar schatting slechts vijf procent van de hypotheken mee wordt genomen naar een nieuwe woning. Als mensen een oude hypotheek hebben waarvan de rente hoger was, dan is het logisch dat die oude hypotheek niet meegenomen wordt. Omgekeerd: als de rente stijgt zullen mensen een bestaande hypotheek met een lagere rente wel meenemen.”

De Jong geeft in de waarschuwing aan dat er ook gekozen kan worden voor een 10- jaars vaste rente. “Dan kun je namelijk het verschil in maandlasten gebruiken om extra af te lossen op de hypotheek”. Tukker: “Je kunt dan ook kiezen voor 1 jaar vast en nog meer aflossen. De vraag is wat als de rente aan het einde van je rentevast periode hoger ligt, wat is dan je nieuwe maandlast? Heb je liever een iets hogere hypotheek met een veel lagere rente of liever een lagere hypotheek met een flink hogere rente?”

NHG-voorwaarden

Tukker gaat ook in op de opmerkingen die De Jong plaatste over de hypotheken onder NHG-voorwaarden. Volgens De Jong zijn hypotheekverstrekkers niet bereid de hypotheek mee te verhuizen wanneer de klant niet meer aan de acceptatiecriteria voldoet, er geen verhuisregeling wordt aangeboden of wanneer de huidige hypotheek onder NHG-voorwaarden is gesloten en de nieuwe woning daar niet aan voldoet. “Vooral doorstromers kopen doorgaans een duurdere woning die niet meer binnen de NHG-grenzen past. Het is dus verstandig om je goed te laten adviseren voordat je een keuze maakt voor een rentevaste periode zodat je in de toekomst niet voor verrassingen komt te staan,” aldus De Jong.

Taak adviseur

Tukker: “Het lijkt me de taak van de adviseur om te kiezen voor een partij met goede voorwaarden als je de rente lang vast zet. Dit hoeft geen belemmering te zijn. Je NHG korting vervalt allicht bij verhuizing, maar je hebt nog steeds wel de rente gebaseerd op het moment van afsluiten. Er waren in het verleden partijen die alleen hypotheken met NHG aanboden, de meeste daarvan bieden inmiddels ook oplossingen aan voor de verhuisregeling. Alleen klanten met een NHG hypotheek die willen verhuizen mogen dan ook zonder NHG afsluiten. Maar hier is het aan de adviseur om een partij te kiezen met goede verhuisfaciliteiten en die zijn er genoeg.”

Tukker vervolgt:”Ik kan me goed voorstellen dat een starter op de huizenmarkt zijn of haar rente nu 20 jaar vastzet. Als diegene bijvoorbeeld over zeven jaar een nieuwe woning wil kopen en de rente op dat moment behoorlijk gestegen is, dan kan die persoon meer lenen door gebruik te maken van de verhuisregeling en kan er getoetst worden op de gemiddelde van de oude en de nieuwe rente. Met uiteraard lagere maandlasten.”

Reageer op dit artikel